Svet

Mađarska protiv "opasnog" predloga EU o zajedničkoj kupovini gasa

"Rizičan" predlog bi doveo do smanjenja zaliha i povećanja cena energenata
Mađarska protiv "opasnog" predloga EU o zajedničkoj kupovini gasaNone © FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ocenio je kao "rizičan potez" predlog Evropske komisije o zajedničkoj kupovini gasa od strane država članica EU.

"Predlog Evropske komisije je neprikladan, pa čak i opasan… preti daljem smanjenju isporuke gasa Evropi", naveo je Sijarto u video obraćanju na Fejsbuku i pozvao Mađarsku da ne prihvati "rizičan" predlog, koji bi samo doveo do smanjenja zaliha i povećanja cena energenata.

On je ponovio da se Mađarska protivi još jednoj "opasnoj" ideji – ograničenju cene ruskog gasa, jer bi to "značilo da bi Rusi prestali da isporučuju prirodni gas Evropi".

"Prema jednostavnim ekonomskim principima, ako povećamo količinu datog proizvoda na tržištu, njegova cena će se smanjiti, ali ako smanjimo količinu proizvoda, cena će porasti. Zbog toga treba povećati količinu prirodnog gasa na evropskom tržištu. Neophodno je da što više prirodnog gasa stigne u Evropu, iz što više izvora", dodao je Sijarto.

Ministar je dodao da su mađarska skladišta gasa trenutno popunjena 50 odsto, što znači da zemlja ima dovoljno rezervi gasa za šest meseci. On je ovo nazvao "izvanrednim" rezultatom u poređenju sa drugim zemljama EU.

Mađarska ima dugoročni ugovor o isporuci gasa sa ruskim Gaspromom, kojim je ovoj zemlji "zagarantovano 4,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje iz Rusije". Osim toga, krajem avgusta Mađarska je potpisala dodatni dvomesečni ugovor za isporuku do 5,8 miliona kubnih metara ruskog gasa dnevno, počev od 1. septembra.

Sijartova reakcija došla je nakon što je Evropska komisija predložila da se u okviru novog paketa mera u borbi protiv energetske krize članice EU obavežu da će zajednički kupovati gas, kao i da će međusobno deliti gas u slučaju vanredne situacije.

image