Ekonomija

Španija ne odustaje od ukidanja nuklearnih elektrana: Obećava da će ih ugasiti do 2035.

Budući troškovi zatvaranja i upravljanja nuklearnim otpadom procenjuju se na oko 20,2 miliona evra. Troškove će pokriti vlasnici nuklearnih objekata, u skladu sa španskim principom "zagađivač plaća"
Španija ne odustaje od ukidanja nuklearnih elektrana: Obećava da će ih ugasiti do 2035.www.globallookpress.com © Holger Weitzel

Španija je potvrdila planove za zatvaranje svih nuklearnih reaktora u zemlji do 2035. godine, postavljajući kao cilj ulaganja u više zelene energije. Planovi su se pokazali spornim, a mnogi su tvrdili da će se zemlja lišiti ključnog izvora energije.

Budući troškovi zatvaranja i upravljanja nuklearnim otpadom procenjuju se na oko 20,2 miliona evra, kako je objavljeno u sredu, posle sastanka Veća ministara. Troškove će pokriti vlasnici nuklearnih objekata, u skladu sa španskim principom "zagađivač plaća".

Sudbina španskih atomskih elektrana bila je jedna od spornih tačaka tokom izbora koji su održani letos. Konzervativna opoziciona Narodna partija je tada obećala da će poništiti bilo kakvo nuklearno povlačenje.

"Ne možemo da isključimo 21 odsto energije instalirane u Španiji, a da 21 odsto još ne može da radi na obnovljivu energiju", rekao je lider stranke Alberto Nunez Feijo u julu, upozoravajući da će "cena energije eksponencijalno rasti" ako se planovi o gašenju nuklearki nastave.

Udruženje privrednika "Sirkulo de empresarios" prošlog meseca je, takođe, pozvalo na spasavanje španskih atomskih elektrana, insistirajući da politika i ideologija ne bi trebalo da utiču na uspostavljenu energetsku infrastrukturu.

Madrid je prvobitno ovo pitanje rešio početkom 2019. godine, kada je izradio nacionalni energetski i klimatski plan koji zahtevaju pravila EU.

Španija je u sredu, takođe, iznela nova pravila za razvoj projekata zelene i obnovljive energije. Savet ministara se saglasio da produži rokove za predstojeće projekte, uključujući i energetski sektor, gde su zahtevi za građevinsku dozvolu produženi za šest meseci, i sada će biti 49 meseci.

Vladine aukcije za projekte obnovljive energije, kao što je energija vetra, takođe će uključiti nove kriterijume koji uzimaju u obzir "društvenu i ekološku vrednost za evropsku industriju".

Ostali planovi uključuju smanjenje viška potrošnje energije i povećanje efikasnosti potrošnje energije među preduzećima i potrošačima.

Španija nije jedina evropska zemlja koja se ove godine odrekla nuklearne energije. Poslednja tri nemačka nuklearna reaktora – Emsland, Izar 2 i Nekarvesthajm 2 – zatvorena su u aprilu.

image