Svet

Slovačka rekla "ne" sankcijama za ruski nuklearni sektor

U Slovačkoj danas rade dve nuklearke, koje još nisu spremne da koriste neko drugo gorivo osim nuklearnog. Budući da se u njima proizvodi više od polovine ukupne proizvodnje električne energije u Slovačkoj, Bratislava je ponovila da neće podržati 12. paket sankcija Evropske unije, ukoliko se bude odnosio na nuklearni sektor Rusije
Slovačka rekla "ne" sankcijama za ruski nuklearni sektorwww.globallookpress.com © Milenko Badzic

Slovačka neće podržati nove sankcije Evropske unije protiv Rusije ukoliko se one budu odnosile na nuklearno gorivo, rekao je ministar spoljnih poslova Slovačke Juraj Blanar u emisiji "Subotnji dijalozi" na RTVS.

"Naša crvena linija je da tamo (u 12. paketu sankcija) ne može biti nuklearnog goriva, jer naše nuklearne elektrane još nisu dovoljno transformisane dabi mogle da rade sa drugim gorivom", rekao je on, te ponovio da stoga ne bi trebalo da bude nikakvog spominjanja ruskog nuklearnog goriva.

Nešto slično u oktobru ove godine izjavio je i slovački premijer Robert Fico, koji je upozorio da Bratislava neće podržati nova ograničenja EU protiv Moskve ukoliko se ona budu odnosila na nuklearni sektor. I tada je objašnjenje bilo to da je rusko nuklearno gorivo jednostavno potrebno Slovačkoj zarad njenih nuklearki.

U Slovačkoj su, inače, u funkciji dve nuklearne elektrane, koje proizvode više od polovine električne energije u zemlji. Gorivo za obe stanice ranije je isporučivala ruska državna korporacija "Rosatom".

U martu 2022. Slovačka je od Rusije dobila nuklearno gorivo koje će, kako se procenjuje, biti korišćeno do kraja 2023. godine. 

Ipak, u avgustu 2023., kako prenose "RIA Novosti", Slovačka je potpisala ugovor sa američkom firmom "Westinghouse". Ugovor predviđa isporuku nuklearnog goriva za slovačke nuklearke. 

Slovačka, međutim, nije jedina zemlja koja se protivi sankcijama protiv ruskog nuklearnog sektora. 

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je u utorak da Mađarska, takođe, neće pristati na takve sankcije.

Istovremeno je napomenuo da se u prvobitnim nacrtima, odnosno, predlozima za 12. paket sankcija ne nalaze mere usmere protiv ruskog nuklearnog sektora. 

image