Ekonomija

Britanski institut: Indijska ekonomija prestiže nemačku u naredne tri godine

Očekuje se da će se bruto domaći proizvod zemlje smanjiti za 0,4 odsto
Britanski institut: Indijska ekonomija prestiže nemačku u naredne tri godineGetty © Adam Berry/Getty Images

Očekuje se da će nemačka ekonomija nastaviti da usporava, a do 2027. će je Indija svrgnuti sa mesta četvrte najveće svetske ekonomije, navodi se u novom izveštaju Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR).

Vodeća britanska konsultantska kuća saopštila je da se predviđeni pad Nemačke na peto mesto može obrazložiti zavisnošću Berlina od ruskih energenata, čiji je dotok u velikoj meri obustavljen zbog sankcija koje je Zapad nametnuo Rusiji nakon eskalacije sukoba sa Ukrajinom.

"Značaj proizvodnog sektora znači da je Nemačka poslednjih godina više izložena preprekama u snabdevanju, posebno zbog rasta globalnih cena energenata tokom 2022. godine. Zavisnost Nemačke od Rusije u pogledu snabdevanja energijom pogoršala je ovo pitanje", navodi CEBR.

Kako se navodi u izveštaju, šok rasta cena energenata podstakla je inflaciju u najvećoj ekonomiji EU. Cene su porasle za 6,3 odsto u minuloj godini, što je i dalje manje od stope rasta od 8,7 odsto u 2022. godini, ali i dalje značajno iznad skorašnjih proseka.

"Povišena inflacija je doprinela slabljenju kupovne moći i posledično je smanjila aktivnost potrošača. Ovo je značajno pogodilo uslužne delatnosti", navodi se.

Očekuje se da će se bruto domaći proizvod zemlje smanjiti za 0,4 odsto.

"Izuzevši pad prouzrokovan pandemijom u 2020. godini, ovo predstavlja najslabiji rast Nemačke od 2009. godine", saopštava britanski institut, napominjući da su problemi na strani ponude i slabija potrošnja doprineli padu proizvodnje.

Drugi faktor koji je doprineo kontrakciji bile su visoke kamatne stope. CEBR je predvideo da će nemačka privreda ponovo početi da raste u 2024. godini, po stopi od 0,7 odsto, sa daljim ubrzanjem u 2025. godini.

Osim toga, u izveštaju se takođe navodi da će se globalni BDP više nego udvostručiti, na 219 biliona dolara do 2038. godine, a što će biti podstaknuto "nastavkom ekspanzije u prethodno nerazvijenim ekonomijama koje će sustići i prestići tradicionalno bogatije zemlje".

Vijetnam, Bangladeš i Filipini su proglašeni za najbrže rastuće među većim ekonomijama.

image