Ekonomija

Britanski restorani sada češće bankrotiraju nego pod koronom

Više od trećine ugostiteljskih preduzeća moglo bi da propadne do početka 2023. godine
Britanski restorani sada češće bankrotiraju nego pod koronomwww.globallookpress.com © © Belinda Jiao

Bankroti restorana u Britaniji porasli su za 60 odsto od prošle godine, uključujući 453 takvih slučajeva u poslednjem kvartalu, saopštila je savetodavna firma "Mazars."

Britanski restorani propadaju brže nego tokom kovid krize, zbog kombinacije više faktora: rastućih troškova energije, nedostatka osoblja i pada rezervacija, prenosi "Gardijan".

Broj slučajeva bankrota u ovom sektoru povećan je za 60 odsto, sa 1.567 slučajeva tokom 2021-22, u odnosu na 984 tokom 2020-21, prema istraživanju savetodavne firme "Mazars." Ovi brojevi uključuju i 453 bankrota samo u poslednja tri meseca, u odnosu na 395 u prethodnom kvartalu.

"Slučajevi nesolventnosti u restoranima sada se dešavaju mnogo češće nego tokom razdoblja kovida", rekla je Rebeka Dakre, iz firme "Mazars."

Dakreova je dodala da je to "veoma toksična mešavina rastućih ulaznih troškova, naglog rasta finansijskih troškova i slabe potražnje. Većina ugostitelja se nikad ranije nije sučila sa ovakvom kombinacijom negativnih faktora".

Više od trećine ugostiteljskih preduzeća moglo bi da propadne do početka 2023. godine, saopštili su prošlog meseca "Ju Kej hospitaliti" i "Britiš bir end pab asosiejšn."

Male šanse za veću podršku vlade

Ugostiteljstvo je u Britaniji ovog leta doživelo delimičan oporavak, posle niza prinudnih zatvaranja tokom perioda kovida. Ali britanski restorani se sada bore i sa naglom inflacijom, koja nije samo povećala cenu energije, hrane i pića, već je osiromašila i mušterije, koje sada imaju manje novca za izlaske.

Neke kompanije se, takođe, suočavaju sa problemima u zapošljavanju, jer pravila o migracijama nakon bregzita sprečavaju građane EU da rade u Velikoj Britaniji. To je, takođe, doprinelo i većoj inflaciji.

"Mazars" je saopštio da će se "kombinovani pritisci" verovatno produžiti "tokom nekoliko teških meseci", uprkos tome što predstoji period praznika.

"Božićni period je obično preloman za ugostiteljska preduzeća. Međutim, restorane čeka veoma teška zima, a mnogi će se suočiti sa borbom da opstanu", rekla je Dakreova. "Postoji izvesnost da će doći do novih slučajeva nelikvidnosti, ukoliko restorani ne dobiju veću podršku od vlade, ali su šanse za to male."

image