Ekonomija

"Politiko": EU suočena s egzistencijalnom pretnjom iz SAD

Evropska unija planira subvencije ne bi li zaustavila propast sopstvene privrede i preseljenje kompanija u Ameriku
"Politiko": EU suočena s egzistencijalnom pretnjom iz SAD© Tanjug/AP Photo/Michael Sohn

Evropska unija je u vanrednom stanju i sprema subvencije kako bi sprečila da se Evropa pretvori u industrijsku pustoš, piše "Politiko".

Evropa se suočava s dvostrukim udarom iz Sjedinjenih Država. Pored toga što su cene energenata znatno niže u Americi nego na Starom kontinentu, što je posledica sankcija uvedenih Rusiji, novi američki Zakon o smanjenju inflacije omogućava poreske olakšice, ali i nudi 369 milijardi dolara za podršku zelenoj industriji.

Evropski komesar za jedinstveno tržište Tijeri Breton upozorio je da novi paket subvencija administracije Džozefa Bajdena predstavlja "egzistencijalnu pretnju" za evropsku ekonomiju budući da otvara vrata prebacivanju kompanija u SAD.

Breton je ponovio pozive evropskih biznismena koji su upozoravali na oluju koja stiže. "Sve je nalik davljenju. Dešava se u tišini", izjavio je predsednik grupe "Biznis Jurop" Fredrik Perso.

Na sastanku održanom sa evropskim privrednim liderima u Parizu komesar Breton upozorio je da se hitno mora zaustaviti "proces deindustrijalizacije koji je u toku".

Brisel zato sprema odgovor na američke subvencije u vidu sopstvenog fonda – koji je još u septembru pomenula predsednica Komisije Ursula fon der Lajen – Evropskog fonda za suverenitet, što bi pomoglo preduzećima da ulažu u Evropu i ispune zelene standarde, piše "Politiko".

Prema rečima dvojice visokih zvaničnika, EU sada radi na hitnoj šemi za usmeravanje novca u ključne visokotehnološke industrije, jer kompanije već donose odluke o tome gde da grade fabrike za sve – od baterija i električnih automobila do mikročipova.

Pomenuti zakon predstavlja poseban problem za zemlje EU koje proizvode automobile – kao što su Francuska i Nemačka – jer podrazumeva subvencije za električna vozila u potpunosti proizvedena u SAD, te podstiče potrošače da "kupuju američko".

Francuska je i ranije pozivala na protivudar na Vašington usmeravanjem državnih sredstava u evropsku industriju. Ta ideja se potom proširila i na Berlin.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek i njegov francuski kolega Bruno le Mer izdali su zajedničku izjavu u kojoj pozivaju na "industrijsku politiku EU koja omogućava našim kompanijama da napreduju u globalnoj konkurenciji, posebno kroz tehnološko vođstvo", dodajući da "želimo da koordiniramo evropski pristup izazovima kao što je Zakon o smanjenju inflacije Sjedinjenih Država".

Dakle, zalažu se za oštriju industrijsku politiku, kao što su veće državne subvencije za evropska preduzeća kako bi se suprotstavili pretnji američkih reformi koje rizikuju da izazovu transatlantski trgovinski rat.

O predlogu evropskih subvencija raspravljaće se na predstojećem sastanku ministara EU.

image