Ekonomija

Globalni finansijski šok na pomolu: "Kredi Svis" u problemu, klijenti povukli 88 milijardi dolara

Sistemski važna finansijska institucija "Kredi Svis" pretrpela je novi udarac - bogati klijenti povukli su neverovatnih 88 milijardi dolara sredstava, javlja "Blumberg"
Globalni finansijski šok na pomolu: "Kredi Svis" u problemu, klijenti povukli 88 milijardi dolarawww.globallookpress.com © Lian Yi/XinHua

Jedna od najvećih svetskih finansijskih institucija, banka "Kredi Svis", pretrpela je žestok udarac kada su njihovi bogati klijenti povukli čak 84 milijarde švajcarskih franaka (88,3 milijarde dolara) sredstava u prvim nedeljama oktobra, otkriva "Blumberg".

Povrh toga, ciriška banka, sistemski važna institucija na globalnom nivou koja pokušava da se rekonstruiše posle serije skandala, procenjuje da će u četvrtom tromesečju pretrpeti gubitak od 1,6 milijardi dolara (1,5 milijardi švajcarskih franaka), delom i zato što su bogati klijenti povukli, prema njihovim procenama, desetak odsto svojih sredstava od početka oktobra.

Banka je saopštila da je odlazak klijenata usledio nakon što su se po društvenim mrežama pojavile glasine o neizvesnom finansijskom stanju "Kredi Svisa".

Ovo je, navodi "Blumberg", potencijalno najgori ezgodus klijenata banke od početka finansijske krize. Poređenja radi, BDP Srbije je 2021, prema podacima Svetske banke bio 63 milijarde dolara.

"'Kredi Svis' je počeo da doživljava odlive depozita i neto sredstava u prve dve nedelje oktobra 2022. na nivoima koji su znatno premašili stope u trećem kvartalu 2022.", navodi se u saopštenju banke i dodaje da je njen Odsek za upravljanje imovinom ostao bez 10 odsto sredstava.

Analitičar "Džej Pi Morgana", jedne od najmoćnijih finansijskih grupa na svetu Kijan Abuhosein, upozorio je da "Kredi Svis" još nije ni blizu stabilizacije. Posle izveštaja o predviđenim gubicima u poslednjem tromesečju, akcije banke već na otvaranju berzi u sredu pale su za 6,2 odsto.

Analitičari "Džej Pi Morgana" kažu i da su odlivi sredstava bili mnogo gori od očekivanog. Povlačenje sredstava u vrednosti od 84 milijarde franaka više je nego trostruko veće u odnosu na raniju procenu od 23 milijarde franaka.

Bogati klijenti su uplašeni najavom restruktuiranja i dugovanjima banke, zbog čega je nekoliko bogatih porodica širom Bliskog istoka i Azije kolektivno podiglo stotine miliona svojih dolara i napustilo "Kredi Svis", rekli su "Blumbergu" neimenovani izvori.

"Kredi Svis" bi u sredu trebalo da održi hitnu sednicu akcionara na kojoj će tražiti odobrenje za povećanje kapitala od četiri milijarde švajcarskih franaka, kako bi se finansiralo radikalno restrukturiranje grupe.

Prošlog meseca, banka je objavila svoj plan restrukturiranja, uključujući izdvajanje svoje investicione banke, zatvaranje hiljada radnih mesta i prikupljanje kapitala od četiri milijarde dolara, kako bi joj pomogla da se izvuče iz skandala i gubitka od četiri milijarde švajcarskih franaka u trećem kvartalu.

Protekli mesec bio je prilično buran na svetskom finansijskom tržištu.

Međunarodna agencija "Mudis" smanjila je početkom novembra kreditni rejting banaka u Nemačkoj, Italiji i četiri druge zemlje sa "stabilnih" na "negativne" usled energetske krize u Evropi i visoke stope inflacije, javio je Rojters.

I tržište kriptovaluta pretrpelo je priličan šok kada je druga najveća kripto berza na svetu, FTX, bankrotirala, što je dovelo do rekordnog pada vrednosti najpopularnijeg digitalnog "novčića", bitkoina.

image