Ekonomija

Radno vreme za Sretenje: Prodavnice i pošte u prazničnom režimu

U četvrtak 15. februara prodavnice prehrambene robe mogu da budu zatvorene, a 16. februara moraju da rade u vremenu najmanje od 9 do 12 sati
Radno vreme za  Sretenje: Prodavnice i pošte u prazničnom režimu© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Tokom državnog praznika Sretenje, zanatlije i trgovci na teritoriji grada Beograda radiće izmenjeno, i to u sredu 14. februara dežurni prodajni objekti pretežno prehrambenog asortimana moraju da rade najmanje u vremenu od 9 do 18 sati, dok u četvrtak 15. februara objekti mogu da budu zatvoreni, a 16. februara moraju da rade u vremenu najmanje od 9 do 12 sati.

"Prema odredbama Odluke o radnom vremenu zanatstva i trgovine na teritoriji grada Beograda, kojom se uređuje radno vreme trgovinskih i zanatskih objekata na Sretenje - Dan državnosti Srbije 2024. godine, privredni subjekti koji obavljaju zanatsku i trgovinsku delatnost na teritoriji grada Beograda radiće izmenjeno", saopšteno je iz Sekretarijata za privredu, prenosi Beoinfo.

Kako se navodi, na dan državnog praznika - Sretenje (15. i 16. februara), nespecijalizovane trgovine u kojima se obavlja trgovina na malo pretežno neprehrambenog asortimana mogu da budu zatvorene.

Benzinske stanice na državnim putevima prvog i drugog reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda radiće 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu rade najmanje u vremenu od 6 do 20 sati.

Navode i da su dežurni prodajni objekti koji u vreme državnih i drugih praznika obavljaju delatnost, dužni da raspored, početak i završetak radnog vremena istaknu na vidnom mestu objekta, najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika.

"Svi trgovinski i zanatski objekti za vreme državnog praznika - Dan državnosti Srbije - Sretenje, mogu da budu otvoreni i mogu da rade duže od radnog vremena navedenog u ovom saopštenju. Veletržnica Beograd će za vreme državnog praznika, 15. i 16. februara", raditi 24 sata, saopšteno je iz Sekretarijata za privredu.

Pijace u redovnom režimu

Iz JKP "Beogradske pijace" su saopštili da će tokom predstojećeg praznika Dana državnosti 15. i 16. februara raditi po ustaljenom radnom vremenu.

Tako će tokom dva praznična dana zelene pijace raditi od 6 do 19 časova, beogradski buvljak na Miljakovcu od 8 do 20 časova, pijaca cveća u Krnjači od 8 do 19 časova, a pijaca na Paliluli od 7 do 21 čas.

Takođe, uobičajeno, od 6 do 19 časova, radiće i pijaca na Dušanovcu. Po ustaljenom radom vremenu će raditi i garaže i parking prostori za korisnike i posetioce pijaca, pa će tako garaže u okviru pijaca "Palilula" i "Zeleni venac" raditi od 6 do 21 čas.

Parking pijace "Zemun" radiće 24 sata, dok će parking pijace "Dušanovac" raditi od 8 do 19 časova.

Rade 73 dežurne pošte

Na državni praznik Sretenje – Dan državnosti Srbije, radiće 73 dežurne pošte u Beogradu i svim većim gradovima i turističkim centrima, kao i pošte na graničnim i administrativnim prelazima.

Oba dana praznika, beogradska Glavna pošta u Takovskoj 2, pošte na graničnim prelazima Batrovci, Šid, Sremska Rača, Čukarka i Horgoš, i administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak radiće neprekidno. Pošta na graničnom prelazu Gradina dežuraće od 7 do 18.30 časova.

Pošta na Aerodromu Nikola Tesla radiće od 8 do 15 časova. Otvorene će biti i pošte u tržnim centrima u Pančevu i Kragujevcu, pošte u "Univereksport" objektima u Beogradu, Novom Sadu i okolini, Zrenjaninu, Somboru i Apatinu, u "Roda" objektima u Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu i Šapcu, pošte na Kopaoniku i Zlatiboru, i druge dežurne pošte u gradovima širom Srbije.

image