Ekonomija

Đedović Handanović: Nisam ministarka za litijum, ali ležimo na milijardama

Rezerve litijuma koje Srbija ima u dolini Jadra ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović opisuje kao "naš dar od boga"
Đedović Handanović: Nisam ministarka za litijum, ali ležimo na milijardama© TANJUG/ MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ

Pre tačno dve godine, u januaru 2022. Vlada je stopirala projekat Jadar. Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović je, kako kaže, drugi dan nakon postavljenja, dobila epitet "ministarka za litijum". Smatra da taj opis nije u skladu sa realnošću, ali da je u skladu sa njenim poslom da se sagledaju svi rizici koje određeni projekat nosi, sve dobre strane i da se onda donose odgovorne odluke koje su pre svega u interesu građana, države i privrede.

"To jeste moj posao, a ja nisam ničiji ministar osim građana Republike Srbije", poručila je ministarka.

Rezerve litijuma koje Srbija ima u dolini Jadra ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović opisuje kao "naš dar od boga". Ona je u  razgovoru za emisiju "Oko" odgovarala na pitanja da li rudarenje tog mineralnog resursa uzima neke naše druge darove od boga: šume, poljoprivredno zemljište, vodu, vazduh?

"Imamo priliku, bogati smo, ležimo na milijardama, bukvalno od raznih strateških mineralnih sirovina i želimo da ih koristimo na najefikasniji mogući način u interesu, pre svega, naše industrije, proizvodnje, razvoja privrede. Da li neko ne želi da u zapadnoj Srbiji ljudi imaju mogućnost da zarađuju hiljadu, hiljadu i po evra? Kome to ide u prilog?", rekla je ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je istakla da je Srbija bogata mineralnim sirovinama, rudama, i da se  to odnosi na litijum, borat, kobalt, nikl, zlato, srebro, ugalj, koji je takođe strateška sirovina.

"Mi treba te sirovine da eksploatišemo na najodrživiji mogući način. Jer to nam donosi, pre svega ekonomske koristi, i to povećava naš bruto domaći proizvod. To povećava naše plate, to na kraju krajeva povećava i penzije naših građana, jer naravno možemo da punimo budžet. I to je tako i za energetski sektor, koji moramo da razvijemo, koji moramo da unapređujemo. Znači da moramo jednostavno da imamo u vidu koje su to prednosti i kako da se nosimo sa rizicima koje ti rudarski projekti nose sa sobom. A svaki rudarski projekat te rizike nosi, to je tačno, ali mi imamo izbora. Pre svega u davanju dozvola kada je rudarstvo u pitanju, mi sagledavamo i studije izvodljivosti i eksploatacije, sagledavamo glavne rudarske projekte", rekla je ministarka.

Nismo videli studiju uticaja na životnu sredinu, jer je projekat stopiran. Ministarka tvrdi da se radi na odgovoran način i da se odluke donose na osnovu dokumentacije, koja je razvijena, koja je predstavljena, koja je prošla javni uvid, iza koje mogu da stoje i stručnjaci i pre svega kompanije koje razvijaju određene projekte.

"Treba da dokažu i pokažu koje se tehnologije koriste, da li su one najmodernije. Imamo pravo da tražimo primenjivanje najviših rudarskih standarda, koji se svake godine povećavaju, pre svega u razvijenim zemljama", kazala je Dubravka Đedović Handanović.

Ona smatra da je moguće zeleno rudarenje kada je o litijumu reč i da je moguće da se, pre svega, tehnologija unapređuje.

image