Ekonomija

Blumberg: Kineski "Ziđin" razmišlja o proširenju rudnika bakra u Srbiji

Bakar je ključni materijal potreban za prelazak na zeleniju energiju, a kineska kompanija je na svetskom nivou prestigla globalne igrače poput "Rio Tinta"
Blumberg: Kineski "Ziđin" razmišlja o proširenju rudnika bakra u SrbijiGetty © Andreea Campeanu

Kineska kompanija "Ziđin Majning Grup" razvija planove za proširenje rudnika bakra u istočnoj Srbiji zbog potražnje za metalom koji se smatra vitalnim za globalnu energetsku tranziciju, piše "Blumberg". Kompanija je otvorila rudnik bakra i zlata "Čukaru Peki" pre skoro dve godine, uz investiciju od 678 miliona dolara koja joj je omogućila da dostigne rezerve dubine nekoliko stotina metara. Sada želi da izbuši skoro dva kilometra (1,25 milja) kako bi na najbolji način iskoristila imovinu stečenu tokom preuzimanja.

"To su ogromne rezerve, koje zahtevaju dodatnu infrastrukturu, dodatna ulaganja od oko 3,5 do 3,8 milijardi dolara", rekao je Branko Rakočević, najviši srpski zvaničnik u rudniku, koga je kineska kompanija ovlastila da razgovara sa novinarima.

"Blumberg" podseća da se kompanije i vlade širom sveta utrkuju u proizvodnji materijala koji se smatraju ključnim za pomak ka zelenijoj ekonomiji. Bakar se posebno koristi u turbinama na vetar, električnim mrežama i električnim vozilima.

Kina je najveći svetski snabdevač takozvanim kritičnim mineralima, ali Evropska unija i SAD nastoje da povećaju domaće snabdevanje kako bi osigurale da ne zaostaju dalje u tranziciji.

"Čukaru Peki" se nalazi u gradu Boru, gde se više od jednog veka kopa bakar, zlato i srebro. Veruje se da donja zona rudnika, na dubini većoj od 460 metara (1.508 stopa), sadrži 2,2 miliona tona bakra, više nego u gornjoj zoni. Smatra se da je njegov sadržaj zlata manji na dubljim dubinama.

"Gornja zona bi mogla biti iscrpljena oko 2034. godine, dok bi dublje operacije mogle da počnu za 7 do 10 godina. Dugoročni planovi za lokaciju uključuju izgradnju puteva i proširenje objekata za snabdevanje električnom energijom i flotacije", smatra Rakočević.

"Ziđinova" ekspanzija

"Blumberg" navodi da je kompanija "Ziđin" kupila jedini kompleks bakra i zlata u Srbiji 2018. godine, kada je vlada dala na prodaju dugovima opterećeno preduzeće u pokušaju da sačuva hiljade radnih mesta u siromašnom rudarskom regionu. 

Ova akvizicija kineske kompanije i dalje investicije u proširenje rudnika u Kongu i Tibetu doprinose da se "Ziđin" transformiše u jednog od najvećih svetskih kompanija koje se bave eksploatacijom bakra, koji je preskočio zapadne proizvođače kao što su "Rio Tinto", "Anglo Amerikan" i "Antofagasta". Očekuje se da će do 2025. proizvesti oko 1,2 miliona tona bakra, što je šestostruko povećanje u odnosu na nivoe iz 2017.

"Ziđin" sada vodi dve jedinice u Srbiji. Jedna proizvodi bakarne katode, zlato, srebro i sumpornu kiselinu u objektima u suvlasništvu vlade. Druga, Srbija "Zijin Majning" — koja upravlja rudnikom "Čukaru Peki" — izvozi koncentrat bakra u Kinu, Kanadu, Bugarsku, Španiju i Koreju.

Kompanije su u poslednje dve godine među najvećim izvoznicima u Srbiji, na talasu tražnje za metalima. Referentni fjučersi bakra su porasli od početka godine, iako su cene poslednjih meseci u padu, uglavnom zbog zabrinutosti za zdravlje kineske privrede.

"Ipak, bakar je uvek i svuda tražen, što opravdava dugoročnu investiciju. Tržište je dovoljno stabilno. Cene su pale u odnosu na prošlu godinu, ali ne očekujemo veliku volatilnost", rekao je Rakočević.

image