Ekonomija

MUP oduzima vozila od bahatih vozača: Ko može da ostane bez automobila i u kojim situacijama

Vozila se oduzimaju od "povratnika", odnosno od onih vozača koji su u prethodne dve godine pravnosnažno već osuđivani za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja
MUP oduzima vozila od bahatih vozača: Ko može da ostane bez automobila i u kojim situacijama© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Srbija je i zvanično dobila prvog "bahatog vozača", koji je ostao bez automobila. 

Saobraćajna policija počela je da primenjuje nove zaštitne mere iz Zakona o bezbednosti saobraćaja, odnosno da privremeno oduzima vozila od onih koji su napravili teži prekršaj.

Vozila se oduzimaju od "povratnika",  odnosno od onih vozača koji su u prethodne dve godine već pravnosnažno osuđivani za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja. U Ministarstvu unutrašnjih poslova procenjuju da takvih kandidata, koji su višestruki počinioci najtežih prekršaja, ima oko 10.000.

Saobraćajna policija u Leskovcu je u petak privremeno oduzela "folksvagen pasat" od vozača (61), nakon što je odbio da se podvrgne alkotestiranju kada je zaustavljen u Svetosavskoj ulici.

Ovaj vozač je, ispostavilo se, za saobraćajce bio "stara mušterija". U prethodne dve godine on je već nekoliko puta uhvaćen na delu i kažnjavan. Ranije je pravnosnažno osuđen zbog odbijanja alkotestiranja i nasilničke vožnje, jer je upravljao vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, sa 2,03 promila alkohola u organizmu.

Vozač je zadržan u službenim prostorijama, a o događaju je upoznat dežurni sudija Prekršajnog suda u Leskovcu, koji je naložio da se vozač posle sprovedenog zadržavanja procesuira u skraćenom postupku.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova objašnjavaju da mera privremenog oduzimanja vozila traje do okončanja postupka pred nadležnim sudom.

Naime, procedura je takva da kada saobraćajac zaustavi vozača koji je počinio neki od težih prekršaja, prvo proverava u evidenciji da li je ranije kažnjavan za njih, pa ako je prekršilac već dva puta osuđen za neki od 18 najdrastičnijih slučajeva u periodu od dve godine, policajac mu oduzima vozilo.

I tada, kako su objasnili u MUP-u, oduzimanje vozila traje do kraja sudskog spora.

Saobraćajna policija prenosi vozilo na mesto gde će biti stavljeno pod nadzor i gde će ga čuvati do okončanja prekršajnog postupka. Ako vozač na prvom ročištu prizna krivicu, vozilo će mu odmah biti vraćeno. Ako na presudu uloži žalbu i proces se oduži, bez automobila može biti i godinama. Odluku o trajnom oduzimanju vozila donosi sud.

Mladi najrizičnija kategorija

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za RT Balkan da se može očekivati da će biti vozača koji će se žaliti i da nekima sigurno neće biti prijatno, ali smatra da je ovo jedan od načina "finog podešavanja zakona" i šansa da se poveća odgovornost vozača u saobraćaju, kako bi se smanjio broj poginulih.

"Mladi su najrizičnija kategorija učesnika u saobraćaju i procentualno prave najviše problema, ali to ne znači da se i drugi neće pojaviti sa sličnim prekršajima. Kada je vlasnik auta lizing kuća, a korisnik auta napravi prekršaj, i dalje će morati da plaća svoju obavezu prema lizingu, a auto će mu biti oduzet. Očekujem da bi to trebalo malo da nas trgne. Oduzimanje je do okončanja sudskog postupka, a taj postupak može da traje i dve godine", kaže Milan Božović.

On smatra da ima više razloga zbog kojih je ova mera dobra.

"Smanjiće se broj ljudi koji se ne odazivaju sudu, a ovo će ih podstaći da razmišljaju na drugačiji način, jer postoji mogućnost da ostanu bez vozila i na duže vreme. Pošto je očigledno da varijanta oduzimanja dozvole kod određenog procenta vozača nije imala efekta, jer su vozili i bez nje i ugrožavali druge u saobraćaju. Očekujemo promenu ponašanja zbog ovih mera", kaže Božović.

Mera se, kažu u policiji, neće primenjivati ukoliko je proces pred sudom u toku, već samo na one vozače kojima su presude već izrečene.

Oduzimanje vozila, između ostalog, predviđeno je za vožnju pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila, odbijanje alkotestiranja ili testiranja na drogu, prekoračenje brzine u rasponu od 50 do 80 kilometara po času za vožnju u zoni škole, odnosno za vožnju u i van naseljenog mesta, prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta, preticanje kolone vozila preko pune linije, vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije.

Ovo je lista 18 prekršaja zbog kojih možete ostati bez vozila:

1. Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila

2. Odbijanje alkotestiranja ili testiranja na opijate

3. Prekoračenje brzine za više od 100 km/č u naselju

4. Prekoračenje brzine za 90 km/č u naselju

5. Prekoračenje brzine za više od 60 km/č u zoni škole ili zoni "30"

6. Prekoračenje brzine za više od 50 km/č u zoni usporenog saobraćaja

7. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu suvozača

8. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje (prtljažnik, instrument-tabla, zadnja polica, spoljni delovi vozila i sl.)

9. Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta

10. Preticanje kolone vozila preko pune linije

11. Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije

12. Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom

13. Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena

14. Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja

15. Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu


16. Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu

17. Preticanje kolone pod pratnjom

18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom.

image