Ekonomija

Momirović najavio novu akciju nižih cena za potrošače: Koje namirnice bi mogle da pojeftine

Ministar je rekao da će se nova akcija nadovezati na prethodnu "Bolja cena" sa još više proizvoda i sa još atraktivnijim popustima
Momirović najavio novu akciju nižih cena za potrošače: Koje namirnice bi mogle da pojeftinewww.globallookpress.com © IMAGO

Akcija "Bolja cena" značajno je doprinela obaranju cena i zato ćemo u novim okolnostima doneti i novu meru, pratimo šta se događa na tržištu, pregovaramo sa trgovcima, proizvođačima, dobavljačima i izaći ćemo uskoro sa novom akcijom izjavio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović. On je najavio da će biti "ubačeni još neki vrlo važni proizvodi".

Momirović je povodom Svetskog dana prava potrošača rekao da pravo potrošača nije neko apstraktno pravo, već da je to pravo svakog građanina da njegov teško zarađeni novac bude adekvatno vrednovan i istakao da je obaveza države da to pravo štiti.

Momirović kaže da je jedna od osnovnih obaveza države da štiti naše građane od visokih cena koje postoje na tržištu.

"Mi smo prošle godine imali inflaciju od skoro 16,5 odsto. Ta inflacija je direktna posledica rata na istoku Evrope. Sproveli smo ovu akciju, koju su, mogu slobodno danas da kažem, kopirale praktično sve zemlje u regionu. Oborili smo inflaciju na 5,5 odsto", rekao je ministar.

On je podsetio da je Republički zavod za statistiku objavio da je akcija "Bolja cena" značajno učestvovala u obaranju inflacije.

"Akcija je značajno doprinela obaranju cena i mi moramo u novim okolnostima da donesemo jednu novu adekvatnu meru. Pratimo šta se događa na tržištu, uočavamo neke dobre trendove i neke ne tako dobre i izaći ćemo sa novom akcijom", najavio je Momirović.

Ministar je rekao da će se nova akcija nadovezati na prethodnu "Bolja cena" sa još više proizvoda i sa još atraktivnijim popustima. 

"Do sada je bilo 36 grupa proizvoda, koje kupuje svaki građanin naše zemlje, od mleka, jogurta, pelena, sredstava za higijenu. Očekujemo da ćemo ubaciti još neke vrlo važne proizvode, pregovaramo sa trgovcima, proizvođačima, dobavljačima. To je jedan kompleksan niz", Momirović veruje da će se to uskoro dogoditi.

On je rekao da je ostvaren "veliki rezultat" i da je zajedničkim aktivnostima Vlade Srbije i Narodne banke oborena inflacija, ali da se na tome ne zaustaviti dok inflacija ne padne ispod tri odsto.

image