Ekonomija

Đentiloni: Evropa bi trebalo da izdaje zajedničke obveznice

Evropska unija pokušava da obezbedi dodatna sredstva za kupovinu naoružanja i municije
Đentiloni: Evropa bi trebalo da izdaje zajedničke obvezniceGetty © Thierry Monasse

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni je pozvao je na formiranje zajedničkog evropskog trezora, koji bi finansirao projekte i prikupljao sredstva izdavanjem evroobveznica, uz pomoć kojih bi se finansirala potrošnja na odbranu.

"Ne sumnjam da bi EU imala ogromnu korist od trajne bezbedne imovine srazmerne veličini njene ekonomije. Podjednako sam ubeđen da bi naš krajnji cilj trebalo da bude uspostavljanje centralnog fiskalnog kapaciteta za celu EU", rekao je on, prenosi "Blumberg".

Države članice Evropske unije poslednjih godina intenzivno pokušavaju da povećaju potrošnju na odbranu. Evropski lideri su prošlog meseca prvi put zvanično razgovarali o mogućnosti izdavanja zajedničkih obveznica - što bi moglo da bude izuzetno značajna korak, navodi američki portal.

Đentiloni je podsetio da su tu ideju ranije podržali Međunarodni monetarni fond (MMF), OECD i Evropska centralna banka. Evropska komisija je odbila da uključi ove predloge u raspravu unutar EU o reformi fiskalnih pravila, s obzirom na težinu tog pitanja, rekao je Đentiloni.

"Ali došlo je vreme za te diskusije", dodao je on.

Evropski komesar za industriju Tjeri Breton pozvao je države članice da izdvoje 100 milijardi dolara na povećanje proizvodnje naoružanja, od municije do protivvazdušnih sistema.

Ipak, odluka o izdavanju zajedničkih obveznica i dalje je na dugačkom štapu. Tokom prošlomesečnog samita, holandski premijer Mark Rute je rekao da bi to za njegovu rđavu bila "crvena linija", preneo je "Blumberg".

"To bi bio hamiltonijanski momenat", rekao je Rute, aludirajući na odluku koja je dovela do formiranja američke savezne vlade pre više od 200 godina.

On je dodao da bi to bio "veoma fundamentalan korak koji ne podržavam. Ja sam za zajednicu suverenih zemalja, a ne za federaciju".

image