Ekonomija

Poreska uprava "upecala" prvog bogataša čija imovina daleko premašuje primanja

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković kaže da je doneto prvo rešenje na osnovu Zakona o poreklu imovine, a da su u pripremi još tri
Poreska uprava "upecala" prvog bogataša čija imovina daleko premašuje primanjawww.globallookpress.com © Henning Kaiser

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je danas da je do sada doneto jedno rešenje po primeni Zakona o poreklu imovine, ali da po ovom zakonu žalba odlaže izvršenje pa se sada čeka da se i period za žalbu završi.

Zakon se primenjuje na sve građane za koje se utvrdi da postoji osnovana sumnja da im vrednost imovine daleko premašuje primanja.

Dragana Marković je rekla da se od juna prošle godine kada je imenovan pomoćnik za ovaj sektor krenulo sa ozbiljnim radom i da je prikupljen veliki broj podataka i informacija i da obrađeno poreklo imovine za veći broj građana.

"U pripremi još tri rešenja, što će biti objavljeno u najskorijem vremenu. Ni u jednoj zemlji gde postoji ovakav zakon rešenja se ne donose često i brzo. Inspektori rade tako što se obraćaju svim bankama u kojima postoje podaci za određeno lice i onda se obraćaju katastru i ako se ispostavi da postoji razlika utvrđena zakonom od 150.000 evra ili više između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda, onda se mi bavimo tim licima", rekla je direktorka Poreske uprave.

image