Ekonomija

Bez dogovora članica EU: Ništa od ograničenja cene ruske nafte

Ukoliko do sledećeg ponedeljka ne bude dogovora o ideji o ograničenju cena G7, EU će primeniti oštrije mere dogovorene krajem maja
Bez dogovora članica EU: Ništa od ograničenja cene ruske nafteGetty © Omer Messinger

Vlade Evropske unije nisu uspele da se dogovore o ograničenju cene ruske sirove nafte, pošto je Poljska insistirala da ta granica mora da bude niža od one koju su predložile države G7 kako bi se smanjila "sposobnost Moskve da finansira napad na Ukrajinu", saopštile su diplomate.

"Nema dogovora. Tekst zakona je usaglašen, ali Poljska još ne može da pristane na cenu", rekao je jedan diplomata, prenosi Rojters.

Novi datum za razgovore još nije određen, iako mehanizam ograničenja cena treba da stupi na snagu 5. decembra.

Ukoliko do sledećeg ponedeljka ne bude dogovora o ideji o ograničenju cena G7, EU će primeniti oštrije mere dogovorene krajem maja - zabranu uvoza ruske sirove nafte od 5. decembra i naftnih derivata od 5. februara, navele su poljske diplomate.

Mađarska i dve druge centralnoevropske države koje nemaju izlaz na more obezbedile su izuzeće.

G7 je predložila ograničenje od 65-70 dolara po barelu, ali Poljska tvrdi da to neće naškoditi Moskvi jer se ruskom naftom već trguje ispod tog raspona za 63,50 dolara.

Nepopustljivost Poljske navodno iritira druge članice bloka, a jedan diplomata EU se požalio Rojtersu da je Varšava bila "potpuno beskompromisna po pitanju cene bez sugerisanja prihvatljive alternative"i dodao da postoji "sve veća ljutnja zbog stava Poljske".

Dok su Malta, Kipar i Grčka ranije tvrdile da je gornja granica koju je predložila G7 preniska, diplomate su objasnile da su obezbedile ustupke u zakonskom tekstu i da su spremne da krenu napred sa sadašnjim brojkama. Mađarska je prošle nedelje povukla svoje protivljenje, nakon što je obezbedila izuzeće od te mere.

Gornja cena bi trebalo da spreči kompanije za transport, osiguranje i reosiguranje da posluju sa ruskim proizvođačima nafte ili preprodavcima koji pokušavaju da prodaju robu uz profitabilnu maržu. Većina velikih brodarskih i osiguravajućih kompanija nalazi se u zemljama G7, što znači da bi sporazum između tih zemalja ozbiljno ugrozio sposobnost Moskve da prodaje svoju naftu po cenama višim od limitirane stope. Rusija je više puta govorila da neće prodavati naftu nijednoj zemlji koja se slaže sa ograničenjem.

Prošle nedelje Rusija je upozorila zemlje koje podržavaju ograničenje cena G7 da će im biti onemogućena buduća prodaja nafte. Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova navela je da će ovo predstavljati "opasan presedan" za zemlje koje to odluče i izazvati ekonomsku i političku destabilizaciju.

image