Svet

Rojters: Poljska traži podršku Nemačke u sankcionisanju ruskog naftovoda "Družba"

Varšava ne želi više rusku naftu, ali neće ni da plaća penale
Rojters: Poljska traži podršku Nemačke u sankcionisanju ruskog naftovoda "Družba"www.globallookpress.com © Waltraud Grubitzsch/dpa

Poljska je zatražila podršku Nemačke u sankcionisanju poljsko-nemačke deonicu naftovoda "Družba" kako bi Varšava mogla da odustane od dogovora o kupovini ruske nafte sledeće godine bez plaćanja penala, rekla su Rojtersu dva izvora upoznata sa razgovorima.

Izvori su takođe rekli da se dve zemlje približavaju sporazumu na osnovu kog bi Poljska koordinisala pomorske isporuke nafte Nemačkoj preko Gdanjska i dela "Družbe" i tako lakše preuzela rafineriju "Šved" u Nemačkoj koja je u vlasništvu Rusije.

Evropska unija je obećala da će prestati da kupuje rusku naftu koja se isporučuje pomorskim putevima od 5. decembra, ali je "Družba" trenutno izuzeta iz sankcija. To predstavlja problem za poljsku rafineriju "Orlen" koja ima dugoročni ugovor o kupovini ruske nafte prekko naftovoda i koja bi morala da plati kazne ako raskine ugovor.

Ako bi EU sankcionisala "Družbu" ili makar severni deo koji snabdeva Poljsku i Nemačku – obe zemlje bi mogle da se izvuku iz svojih obaveza uvoza ruske nafte bez kazne.

Južni deo naftovoda snabdeva Mađarsku, Slovačku i Češku koje, za razliku od Poljske i Nemačke, imaju problema da diversifikuju svoj uvoz nafte.

Prema izvorima, poljsko Ministarstvo klime i nemačko Ministarstvo ekonomije su u završnoj fazi pregovora o memorandumu o razumevanju o logistici nafte, koji bi mogao da "otključa" alternative tokove nafte i pomogne glavnoj poljskoj rafineriji da preuzme "Šved".

Nemačka ostaje posvećena tome da ne koristi rusku naftu od 2023. i radi na rešenju sa Poljskom kako bi obezbedila preuzimanje "Šveda", rekla je portparolka nemačkog ministarstva ekonomije u Berlinu. Ispunjavanje obećanja Poljske i Nemačke da će prestati da kupuju rusku naftu zahteva regulativu na nivou EU i obe zemlje sarađuju da bi se to postiglo, saopštilo je poljsko ministarstvo.

Nemačka je stavila "Šved" pod šestomesečno starateljstvo, zaustavljajući se na korak od nacionalizacije rafinerije, i traži načine da je snabdeva naftom.

Poljska i Nemačka su u proleće obećale da će pokušati da prekinu uvoz ruske nafte preko severnog kraka "Družbe" do kraja godine, ali "Orlen" ostaje vezan ugovorom sa ruskkom gasnom kompanijom "Tatneft".

Poljska rafinerija je dogovorila isporuke iz "Družbe" za 2023. godinu, ali bi one bile zaustvljene ako bi naftovod bio sankcionisan.

Kompanija je već smanjila svoje oslanjanje na rusku naftu na 30 odsto svojih potreba, zamenjujući je isporukama iz Saudijske Arabije i Norveške.

List "Komersant" je ranije ovog meseca preneo da je "Orlen" podneo zahtev ruskom operateru naftovoda "Transnjeft" za isporuku 3 miliona tona nafte Poljskoj preko "Družbe" 2023. godine.

Kontrola nad "Švedom", koji takođe snabdeva zapadnu Poljsku, povećala bi "Orlenove" kapacitete za preradu i kontrolu nad tokovima nafte i njenih proizvoda u regionu sa imovinom u Poljskoj, Češkoj, Litvaniji i Nemačkoj.

image