Ekonomija

Poljska u dilemi: Ispoštovati obećanja ili ugovore?

Centralnoevropska država lobira za sankcije na ruski naftovod ne bi li je to spasilo penala zbog prekršenih sporazuma sa Rusijom
Poljska u dilemi: Ispoštovati obećanja ili ugovore?Getty © Janos Kummer

Ozbiljno manevrisanje potrebno je ovih dana Poljskoj da se izvuče iz situacije u koju je sama sebe "uvalila" obećanjem Evropskoj uniji da će u potpunosti prekinuti uvoz ruske nafte preko cevovoda "Družba".

Jer, ova zemlja vezana je za Rusiju nečim, u ekonomskom svetu mnogo jačim od "reči" datoj Zapadu- a to su ugovori.

Njihova naftna kompanija "Orlen" naime ima dugoročne sporazume sa "Transnjeftom" i ukoliko bi ih jednostrano raskinula morala bi da plaća penale.

Da bi izbegla ovu situaciju Poljska je jedan od najglasnijih lobista za uvođenje novih sankcija Rusiji - oni praktično žele da iseku granu na kojoj sede i izmole sankcije za severni krak naftovoda "Družba" preko koga se i sami snabdevaju.

I to zato što bi, ako EU stavi embargo na "Družbu", Poljska onda imala pravni osnov za raskid ugovora sa ruskim dobavljačima i ne bi mislila o eventualnim kaznama.

Uz to, ova država lobira i za uvođenje carina za uvoz preko južnog kraka cevovoda, koji koriste Mađarska, Slovačka i Češka.

"Uvođenje daljih sankcija, uključujući sancije na severni krak naftovoda 'Družba' zahteva odgovarajuće propise na nivou EU. Poljska po ovom pitanju sarađuje sa Nemačkom", kažu iz poljskog ministarstva za klimu, a prenosi "Blumberg".

Rusija je prošle godine preko "Družbe" isporučivala oko 720.000 barela sirove nafte u Evropu, a od toga je lavovski deo otišao baš u Poljsku i Nemačku.

Poljski "Orlen" je nakon specijalne vojne operacije u Ukrajini zaista smanjio zavisnost od ruske nafte i trenutno koristi 30 odsto ovog ruskog goriva. Novi partneri su mu sada Saudijska Arabija i Norveška.

Ali, nije lako ovoj rafineriji da se odrekne nafte iz Rusije.

Jer šta ako oni prekinu uvoz, a mađarski "Mol" postane konkurentniji zbog prednosti pristupa jeftinijoj ruskoj nafti?

I iako iz "Orlena" tvrde da su spremni za potencijalni prekid snabdevanja jer uvoz preko "Družbe" navodno mogu da zamene alternativnim zalihama, nedavno se pojavila informacija da ova kompanija i dalje "flertuje" ruskim dobavljačima.

Jer iz "Transnjefta" su "Komersantu" priznali da su im Poljaci podneli zahtev za isporuku tri miliona tona nafte za narednu godinu.

 "Orlen" je međutim izjavio da je samo želeo "da rezerviše potencijalne tranzitne kapacitete".

Da bi zemlja progurala svoju ideju o sankcijama "Družbi", potrebno je da za embargo glasaju sve zemlje članice EU. Izvesno je, međutim da će bar Mađarska biti protiv.

image