Ekonomija

Švedska: 14. paket EU sankcija da uključi zabranu ruskog tečnog gasa

Razgovori o paketu sankcija su u ranoj fazi i nije predviđeno da bude usvojen na sastanku u Luksemburgu
Švedska: 14. paket EU sankcija da uključi zabranu ruskog tečnog gasa© Antonio Sempere/Europa Press

Sledeći paket sankcija Evropske unije trebalo bi da uključi korake protiv "flote tankera u senci", koji prevoze rusku naftu kako bi zaobišli sankcije, izjavio je švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom, uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.

"Usvajanje 14. paketa sankcija je jedna od najvažnijih stvari. Postaraćemo se da uključimo zabranu uvoza tečnog prirodnog gasa, kao i mere za suzbijanje ruske flote tankera u senci", rekao je Bilstrom, prenosi Rojters.

Razgovori o paketu sankcija su u ranoj fazi i nije predviđeno da bude usvojen na sastanku u Luksemburgu.

ACER: Treba nastaviti uvoz LNG-a iz Rusije

Podsetimo, Agencija za saradnju energetskih regulatora EU (ACER) u trenutku dok grupa članica pokušava da zabrani kupovinu ovog energenta od Moskve je saopštila da Evropska unija treba da nastavi uvoz ruskog prirodnog tečnog gasa (LNG), kako bi izbegla energetski šok.

Iz Agencije su istakli da pokušajima suzbijanja rekordnog uvoza ruskog LNG-a u Evropu "treba pristupiti sa oprezom".

Smanjenje uvoza ruskog LNG-a trebalo bi da sprovodi postepenim koracima", navodi agencija u izveštaju, koji naglašava teškoće za EU ​​da balansira energetsku bezbednost sa težnjom da smanjenjem kupovine gasa našteti finansijama Rusije.

U velikoj meri, EU je ublažila svoju zavisnost od ruskog energenta povećanjem kupovine LNG-a iz zemlje, kao i od drugih dobavljača. Rusija je sada drugi najveći snabdevač LNG-a u bloku posle SAD, sa 16 odsto ukupnog uvoza prošle godine.

Diplomate kažu da članice Evropske unije, uključujući Švedsku, Finsku i baltičke zemlje, traže da EU uvede momentalnu potpunu zabranu ruskog LNG-a, što je korak koji bi zahtevao jednoglasnost država članica, zbog čega će njihovi zvaničnici lobirati i u Evropskoj komisiji.

Ali gorivo uvoze zemlje poput Francuske, Španije i Belgije, a deo se prodaje Nemačkoj i njenim centralnoevropskim susedima, koje pokušavaju da spreče rast cena energije za industriju.

Nadzorni odbor EU takođe je zabrinut zbog toga što pojedine države članice koriste nova ovlašćenja "da privremeno ograniče isporuke gasa, uključujući LNG iz Rusije i Belorusije". Takvi potezi bi, kažu, mogli da utiču na dugoročne ugovore o snabdevanju dogovorene sa Moskvom pre početka SVO 2022, a kršenje takvih sporazuma rezultiralo bi plaćanjem velikih penala za evropske kompanije.

Kao dodatni znak potencijalnih tenzija unutar EU po pitanju energetske bezbednosti, Austrija, Mađarska, Češka Republika i Slovačka upozorile su da bi nemački namet na transport gasa iz te zemlje mogao da ih natera da povećaju ruski uvoz.

Komisija je rekla da "unilateralne nacionalne mere u vidu izvoznih ograničenja ili nameta na prekograničnim izlaznim tačkama dovode energetsku solidarnost u opasnost".

image