Svet

EU odbila da produži sporazum o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu

Prema rečima evropskog komesara Kadrija Simsona, države EU sada pokušavaju da maksimalno popune svoja skladišta gasa i da pronađu alternativne izvore snabdevanja
EU odbila da produži sporazum o tranzitu ruskog gasa kroz UkrajinuGetty © Nicolas Economou/NurPhoto

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson obavestio je Ukrajinu da EU nije zainteresovana za produženje sporazuma o tranzitu ruskog gasa u Evropu, koji ističe krajem 2024. godine.

"Naučili smo da živimo bez ruskog gasa, neće biti povratka. EU, kao što sam rekao ukrajinskom ministru energetike, nije zainteresovana za produženje sporazuma, koji ističe ove godine", kazao je danas Simson, obraćajući se članovima Evropskog parlamenta.

On je ukazao da je analiza EU ​​pokazala da će zemlje koje opslužuje tranzitna ruta gasa, uključujući Austriju, Italiju i Slovačku, moći da pronađu alternativne izvore snabdevanja.

Ranije su mediji preneli, pozivajući se na izvore u ukrajinskoj vladi, da Ukrajina neće obnoviti ugovor o tranzitu ruskog gasa u Evropu, koji ističe krajem 2024. godine, već će tranzit nakon tog perioda biti moguć samo ako primalac uzima u zakup kapacitete ukrajinskog gasnog transportnog sistema.

Prema petogodišnjem sporazumu o tranzitu gasa između Moskve i Kijeva, Rusija izvozi gas u Evropu preko Ukrajine i plaća im korišćenje mreže gasovoda.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će "Rusija pronaći alternativne puteve za izvoz svog gasa ako sporazum sa Ukrajinom ne bude produžen".

image