Ekonomija

Upozorenje evropskog komesara za energetiku: Članicama EU predstoji šok zbog ruskog gasa

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson je izjavila da je informisala ministre i da im je dala jasnu sliku o načinima snabdevanja gasom u trenutku kada se bude završio tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu.
Upozorenje evropskog komesara za energetiku: Članicama EU predstoji šok zbog ruskog gasawww.globallookpress.com © IMAGO/Dwi Anoraganingrum

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson upozorila je danas da za tačno godinu dana ističe ugovor o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu, pa bi zemlje članice EU, koje i dalje koriste ruski gas, trebalo da se pripreme za promene na tržištu i smanje potrošnju ruskog gasa. Ona je to izjavila u Briselu nakon sastanka Saveta ministara Evropske unije o energetici, javlja "Ukrinform".

"Informisala sam ministre i dala im jasnu sliku o načinima snabdevanja gasom u trenutku kada se bude završio tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu. Moramo biti spremni za ovo i obezbediti zemlje članice, koje će biti šokirane takvim razvojem događaja, ali ima još dovoljno vremena da se pripremimo za to", rekla je Simson.

Dodala je da EU pozitivno završava tekuću godinu, drugu po redu od početka sukoba u Ukrajini, iako se zemlje EU suočavaju sa velikim izazovima.

Ukrajinski medij navodi i da su tokom Saveta EU u decembru ministri razmotrili stanje energetske bezbednosti i zaključili da je Evropa dobro pripremljena za zimu, odnosno da su nivoi skladištenja gasa veoma visoki za ovo doba godine, a cene najniže od početka sukoba.

image