Ekonomija

Uprkos nizu sankcija Zapada: Ruski prihodi od nafte i gasa rastu

Prihodi od izvoza nafte i gasa skočili su za 82,2 odsto u periodu od januara do aprila, u poređenju sa istim periodom 2023. godine
Uprkos nizu sankcija Zapada: Ruski prihodi od nafte i gasa rastuwww.globallookpress.com

Prihodi od energenata zabeležili su ogroman rast u prva četiri meseca ove godine, uglavnom zbog rasta cena nafte, objavili su iz Ministarstva finansija Rusije. Prihodi od izvoza nafte i gasa skočili su za 82,2 odsto u periodu od januara do aprila, u poređenju sa istim periodom 2023. godine, dostigavši više od 45,3 milijardi dolara.

U januaru je jedan barel vodeće ruske mešavine nafte Ural koštao u proseku 60 dolara, ali su cene od tada stalno rasle, da bi u aprilu dostigle nivo od 84 dolara, dok se u maju ruska nafta trgovala na oko 74 dolara po barelu.

Osim rasta cena nafte, promena u zakonodavstvu je dovela do toga da ruske naftne kompanije plaćaju dodatni porez na eksploataciju minerala u februaru za četvrti kvartal 2023. godine, što je rezultiralo dodatnim prihodima u budžetu.

Ovaj porez varira u zavisnosti od cene nafte i čini većinu državnih prihoda od prodaje nafte i gasa.

Povećanje dolazi uprkos nizu sankcija koje su SAD, EU i njihovi saveznici uveli Rusiji otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini 2022.

Ograničenja su uključivala embargo na rusku naftu iz mora, zajedno sa ograničenjem cene od 60 dolara po barelu za druge vrste sirove nafte.

Kao odgovor, Rusija je preusmerila većinu svog izvoza nafte u Aziju – posebno Indiju i Kinu, koje su se preusmerile na rusku naftu.

Rusija je 2023. godine postala najveći dobavljač nafte Kini, čineći 19 odsto uvoza nafte u Peking (2,1 milion barela dnevno). Moskva je takođe postala najveći indijski izvoznik nafte.

image