Ekonomija

Orban: Evropska ekonomija ne može bez Rusije

Mađarski premijer smatra da je Evropa podeljena na dva tabora: ratni koji podržava sankcije Rusiji i onaj koji se zalaže za mirno rešenje u Ukrajini i reviziju sankcija
Orban: Evropska ekonomija ne može bez Rusijewww.globallookpress.com © Lian Yi

Jeftiniji energenti iz Rusije su decenijama činili osovinu evropske ekonomije, ocenio je mađarski premijer Viktor Orban za državni radio "Košut" i dodao da Mađarska zato ne podržava ideju prekida saradnje sa Moskovom.

Ukazao je da je politika većine zemalja EU, pre svega Nemačke i Francuske, dovela do udaljavanja Evropske unije od saradnje sa Moskvom, a da nije doneta nova ekonomska strategija.

Dodao je i da Evropu mnogo više košta kupovina gasa iz SAD.

Mađarski premijer smatra da je Evropa podeljena na "dva tabora". Većinski "ratni tabor" podržava sankcije Rusiji, iako one nisu donele nikakvo rešenje za vojnu operaciju u Ukrajini. Drugi tabor, kojem pripada i Mađarska, zalaže se za mirno rešenje u Ukrajini i reviziju sankcija.

Prema Orbanovim rečima, glavni cilj Zapada je da "pogorša živote miliona ljudi".

Mađarski premijer je ranije izjavio da je pogrešna politika Evropske unije da se uvedu sankcije Moskvi "izazvala naglo povećanje cena energenata, što je dovelo do deficita u mađarskoj ekonomiji od 10 milijardi evra godišnje". 

image
VV inauguration
banner