Svet

Orban: Neophodan prekid vatre u Ukrajini, Evropa ulazi u rat

Mađarski premijer kaže da Mađarska govori jezikom mira, ali da niko drugi ne sledi tu politiku.
Orban: Neophodan prekid vatre u Ukrajini,  Evropa ulazi u ratwww.globallookpress.com © Attila Volgyi

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da su mirovni pregovori i prekid vatre neophodni za rešavanje sukoba u Ukrajini, objavila je agencija Tanjug.

Orban je naglasio da Evropa postepeno ulazi u rat.

"Na Mađarsku još nije pucano, ali ono što Evropa radi, veoma je opasno", istakao je mađarski premijer.

"Opasnost po Mađarsku će rasti", upozorio je Orban, prenosi agencija MTI, i dodaje da Mađarska govori jezikom mira, ali da niko drugi ne sledi tu politiku.

Za mađarski državni radio, Orban je kazao da je politika koja se sprovodi sa ciljem da se uvedu sankcije Rusiji, još jedan korak je ka ratu, jer, prema njegovim rečima, svako ko interveniše u sukobu koristeći sankcije, takođe zauzima stav kojim podržava jednu od strana, i dovodi do toga da se se sukob zaoštrava.

Mađarski premijer je naglasio da Mađarska nikada nije podržavala politiku sankcija i neće je podržavati ni ubuduće. Prethodno je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da bi ostavka bila normalna reakcija evropskih lidera koji su podržali sankcije Rusiji, jer su time približili privrede recesiji.

"Evropska unija želi nove sankcije samo da bi nekako opravdala svoje pogrešne odluke koje su štetne, jer će nakon objava da sankcije predstavljaju ćorsokak, biti potrebno da se imenuju odgovorni", poručio je Sijarto. 

image
VV inauguration
banner