Svet

Orban podriva Brisel

Naučni centar koji finansira mađarski premijer "zapao za oko" proevropskim kritičarima
Orban podriva Briselwww.globallookpress.com © © Christoph Soeder

Naučni centar, koji finansira mađarski premijer Viktor Orban, trebalo bi da poremeti idiličnu briselsku scenu kada počne s radom ovog meseca, što će izazvati žestoke reakcije protivnika u Mađarskoj.

Reč je o ogranku Kolegijuma Matijaš Korvin (MCC), čije je sedište u Budimpešti, a koji je, kako tvrdi "Politiko", primio milijarde forinti od Orbanove vlade. Kolegijum u Briselu sada planira da "pruži alternativu za polarizovani kulturni pejzaž Evrope", tvrdi jedan od njegovih osnivača.

Centar, koji ima podršku mađarske vlade, uzdrmaće ekosistem analitičkih centara u Briselu, kojim trenutno dominira "proevropska misao."

Ko mrzi Mađarsku

U tekstu za "Politiko", objavljenom u utorak, mađarsko-kanadski akademik i direktor novog analitičkog centra Frank Furedi rekao je da želi da promoviše "zrelu, promišljenu diskusiju o kulturnim tenzijama koje preovlađuju na kontinentu", dodajući da su od Orbanovog ponovnog izbora u aprilu antimađarska osećanja u porastu.

Furedi, koji će voditi centar zajedno sa Vernerom Paceltom sa Univerziteta u Drezdenu kao direktorom istraživanja, dodao je da "Mađarsku mrze zapadni kulturni ratnici zato što se usuđuje da dovodi u pitanje njihov posttradicionalistički pogled na svet podstaknut identitetom i politikom."

Reakcije protivnika Orbanove vlade

Odmah su usledile reakcije proevropskih kritičara Orbanove vlade, koja se godinama nalazi u zavadi s Briselom oko raznih pitanja, uključujući i LGBT+ agendu.

Ištvan Ujhelji, mađarski opozicioni poslanik u Evropskom parlamentu iz grupe socijalista i demokrata, rekao je za "Politiko" da je ovaj potez analitičkog centra (tink tenk) u skladu sa "strateškim izgrađivanjem koje Fides (Orbanova vladajuća partija) već dugo sprovodi u cilju stvaranja anti-EU", dodajući da je po njegovom mišljenju "šteta što je taj centar postao oruđe u tome."

Katalin Čeh, članica mađarske opozicione partije Momentum, takođe se pridružila kritikama, izjavivši da je Fides mnogo uložio u stvaranje "desničarskog intelektualnog univerzuma oko njihove politike", sa nizom "trampovskih slavnih ličnosti" koje iz Amerike dolaze u Budimpeštu.

Čega se plaše Evropljani

Kancelarija centra Korvin u Briselu predstavlja pokušaj da se uspostavi koalicija krajnje desnice, dodala je Čehova, koja veruje da je projekat osuđen na propast zbog Orbanove "ekstremne izolacije" u Briselu i prozapadne orijentacije mađarske omladine.

Suosnivač Furedi rekao je za "Politiko" da već radi na projektu pod nazivom "Čega se plaše evropski ljudi" i da planira da objavljuje godišnji "Barometar straha", koji će izložiti pitanja koja "zaokupljaju ljude u različitim evropskim zemljama."

Furedi je dodao da će fokus centra biti na obrazovanju i redovnom dovođenju studenata iz Mađarske u Brisel.

Prva grupa mađarskih studenata posetila je Brisel prošle nedelje, a oni su imali sastanke sa medijima, poslanicima EP iz stranke Orbanove Fides i posetili su nekoliko predavanja o istoriji i institucijama EU.

Mađarska kao "intelektualna elektrana"

Orbanov savetnik Balaž Orban rekao je prošle nedelje da će taj analitički centar pomoći da se Mađarska pretvori u "intelektualnu elektranu, u kojoj će ovaj Kolegijum imati ključnu ulogu."

Trenutno, Kolegijum Korvin u Briselu zapošljava nekoliko ljudi, uključujući dva istraživača, administrativno osoblje i direktora za komunikacije, koji je rekao da se očekuje da će se broj udvostručiti već sledeće godine.

Centar planira da zvanično počne da radi 15. novembra, sa uvodnom konferencijom na kojoj će se diskutovati o budućnosti Evrope. Učesnici će doći iz niza evropskih zemalja, uključujući Poljsku, Italiju, Veliku Britaniju i Mađarsku, navodi Furedi.

image