Svet

Klovnovska diplomatija: Američki ambasador "troluje" Orbana

Izaslanik SAD domaćine proziva na društvenim mrežama, a tvrdi da hoće da izgradi odnose sa mađarskom vladom
Klovnovska diplomatija: Američki ambasador "troluje" OrbanaGetty © Paul Morigi/Getty Images for Concordia Summit

Novi ambasador SAD u Mađarskoj Dejvid Presman na funkciji je nepuna dva meseca, a kako prenosi "Politiko" za pripadnike tamošnje vlasti, on je već postao "javni neprijatelj broj jedan i glavna vest".

Zbog svoje "spremnosti da prozove, pa čak i troluje otvoreno propagandističko i zavereničko bombardovanje Orbanove vlade", vrlo brzo je postao poznat u Budimpešti.

Ili, jednostavnije, proslavio se tako što je, poprilično nediplomatski, odmah "đonom" krenuo na zemlju domaćina, a pogotovo na "rusofilske" stavove tamošnjeg premijera Viktora Orbana.

Nedavno je tako ambasada SAD na Tviteru objavila do sad neviđen video u diplomatiji, i to sve ne bi li ismejala stavove Mađarske prema specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

U snimku je, naime, navedeno pet izjava, a od pratilaca je zatraženo da odgovore da li ih je izgovorio neko od Orbanovih saradnika ili sam Vladimir Putin.

Iza svih njih, stajao je Orbanov tim.

Američke diplomate ovim potezom bez presedana reagovale su verovatno jer im je zasmetao stav Mađarske da je sukob Rusije i Ukrajine izazvan pokušajima NATO-a da opkoli Rusiju, to što se mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto redovno sastaje sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, a sigurno su ih zaboleli i bilbordi sa natpisom "briselske sankcije nas uništavaju".

"Samo Presmanovo prisustvo implicitni je ukor programu Orbanovih kulturnih ratova. Presman je borac za ljudska prava, ima muškog partnera i blisko je sarađivao sa Džordžom Klunijem, totemom 'holivudske liberalne elite'", navodi "Politiko"

Pristup američkog ambasadora neki u Mađarskoj karakterišu i kao "klovnovsku diplomatiju", a kako ilustruje ovaj medij, u zemlji ga navodno predstavljaju i kao "tajnog kolonijalnog gospodara poslatog da se meša u unutrašnje stvari Mađarske".

"Zabrinut sam kada vidim rakete kako lete iz Moskve na dečja igrališta u Kijevu i vidim ministra spoljnih poslova Mađarske kako leti u Moskvu da bi održao Fejsbuk lajv konferencije iz sedišta Gasproma", poverio je Presman šta ga "žulja".

Državi koja je nedavno zabranila prikazivanje LGBTK+ sadržaja maloletnicima, s druge strane, zasmetalo je na primer to što ih je Presman, deklarisani homoseksualac, odmah po predaji akreditiva, "bocnuo" objavivši fotografije svog partnera i njihovo dvoje dece.

Uprkos svemu on tvrdi da mu je želja da izgradi odnose sa mađarskom vladom, čak i kada mu to smeta zbog "antidemokratskog ponašanja".

"Dve strane mogu da rade zajedno. Ali kada vidimo da se lude priče iz Kremlja ponovo propagiraju u mađarskim medijima, prozvaćemo to, jer moramo", rekao je Presman.

Problematična veza

I pre dolaska novog ambasadora, u Mađarskoj je, kako navodi "Politiko", antiamerička retorika bila u porastu.

"U štampi koju kontroliše vlada, Sjedinjene Američke Države su ujedno i bauk iza invazije na Ukrajinu i gospodar marioneta koje čine mađarske opozicione partije", tvrdi ovaj medij.

Orban i njegova vlada nisu baš obožavatelji američkih demokrata, dok recimo, više naginju republikancima.

Presmanu to, naravno, smeta.

Jer kada je premijer Mađarske na Tviteru pozvao Trampa da ponovo učine odnose dve zemlje "sjajnim", on to nije mogao mirno da gleda, već je morao da "troluje".

"Pošto se Mađarska suočava sa ekonomskim izazovima i pred pragom joj je rat Vladimira Putina, vreme je za sjajne odnose između SAD i Mađarske? Upravo sada", uzvratio je Presman.

I ovo peckanje mu nije bila premijera, jer Orbanu je zbog njega preselo čak i prvo logovanje na ovu društvenu mrežu.

Kada je na Tviteru Orban upitao gde je Tramp, naravno, i Presman je odmah uskočio.

"Dok tražite svog prijatelja, možda ćete zapratiti još jednog prijatelja: predsednika Sjedinjenih Država", poručio je Orbanu.

Kako priznaje "Politiko", takve poruke nisu svima po volji, pa tako neki insistiraju da imaju efekat bumeranga, pojeftinjuju diplomatiju i dodatno pogoršavaju američko-mađarske odnose.

"Kada SAD imaju probleme sa stranim liderima, trebalo bi da ih rešavaju diplomatijom odraslih. Umesto toga, naši diplomatski napori pod predsednikom Bajdenom, samozvanim stručnjakom za spoljnu politiku, mogli bi se sažeti kao 'Bilo ko koga ne volim je Putin'", prokomentarisala su dva zvaničnika iz Trampove ere.

image