Rusija

Sijarto: Oni koji su podržali sankcije Rusiji da daju ostavke

Uvođenje sankcija bio je najgori odgovor EU na početak specijalne operacije u Ukrajini, ocenio je mađarski ministar
Sijarto: Oni koji su podržali sankcije Rusiji da daju ostavkewww.globallookpress.com © Attila Volgyi

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da bi ostavka bila normalna reakcija evropskih lidera koji su podržali sankcije Rusiji, jer su time približili privrede recesiji.

"Evropska unija želi nove sankcije samo da bi nekako opravdala svoje pogrešne odluke koje su štetne, jer će nakon objava da sankcije predstavljaju ćorsokak, biti potrebno da se imenuju odgovorni", prenela je Sijartovu izjavu agencija MTI.

Mađarski ministar je istakao da je uvođenje sankcija bio najgori odgovor EU na početak specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini i pozvao je građane Mađarske da se tokom nacionalnih konsultacija izjasne protiv njih.

"Mađarska kupuje gas od Rusije, jer je bez njega fizički nemoguće rešiti problem snabdevanja gasom, zato što je takva infrastruktura u ovoj oblasti", dodao je on. 

Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban izjavio da je već popunio onlajn anketu u kojoj je negativno odgovorio na sva pitanja. Reč je o nacionalnim konsultacijama koje je Mađarska pokrenula kako bi saznala šta njeni građani misle o zapadnim sankcijama Rusiji.

Orban je pozvao sve da iznesu svoje mišljenje i tako "stave tačku" na povećanje cena energenata izazvano zapadnim sankcijama. Prema njegovim rečima, cene u Evropi bi za nekoliko dana pale za polovinu ako bi EU promenila politiku sankcija. Nacionalne konsultacije u Mađarskoj trajaće do 9. decembra.

image