Ekonomija

Stan na rinfuz: Ulaganje u kvadrat stana umesto oročene štednje

Građani sada mogu da investiraju u kvadrat stana i za dve godine zarade barem dvostruko više nego da su oročili štedni ulog
Stan na rinfuz: Ulaganje u kvadrat stana umesto oročene štednjeGetty © Mny-Jhee

Poslednje decenije, investiranje u stanogradnju, umesto u štednju donelo je ekspanziju gradnje i porast cena. To je inspirisalo preduzetnike da ponude i mogućnost kupovine stana na kvadrat, što donosi veću zaradu od poznatih načina štednje i ulaganja.

Naime, investitori su našli način da "mobilišu" manje iznose viškova novca kod građana, koji ne žele da troše ili ga oroče po nestimulativnim kamatama već da zarade. Građani sada mogu da investiraju u kvadrat stana i za dve godine zarade barem dvostruko više nego da su oročili štedni ulog, piše RTS.

Na primeru zgrade od 2.200 kvadrata, proizvodna cena kvadrata stana je 1.500 evra, a maloprodajna 2.250. Profit od 750 evra deli se po pola – na vlasnika kvadrata i firmu koja vodi posao.

"To znači da ste u mogućnosti da investirate u proizvodnju jednog kvadrata stambenog ili poslovnog prostora. Taj kvadrat je naše zaduženje da proizvedemo i prodamo na tržištu, a profit da podelimo po pola. Na tržištu će biti mogućnost da se ugovoreni kvadrati prenesu na nekog drugog, odnosno biće na sekundarnom tržištu", kaže Dušan Uzelac, autor projekta "Investiram kvadrat".

Za potencijalne ulagače svaki je projekat rizičan, ali presudnu ulogu igra poverenje u investitora. Dodatnu sigurnost daje i to da se projekat kontroliše u fazama.

S druge strane, tržišni obrt nekretnina prošle godine bio je 6,5 milijardi evra, od čega je devet od deset stanova kupljeno gotovinom.

"Garancije prilikom ulaganja ne postoje, svaki investitor nosi rizik. Sigurnost postoji u smislu da je najvažnije da se ovaj projekat razdvoji od građevinskih, gde znamo da ima veliki broj mešetara koji nisu sigurni", ukazuje Nenad Gujančić, iz firme "Momentum sekjuritis".

Da svi vide profit u građevinarstvu, govori i primer jedne banke koje nudi stambeni kredit sa rokom otplate od 25 godina i fiksnom kamatom od pet odsto sve vreme otplate.

Čekaju se i hipotekarni krediti koji bi trebalo da "naprave bum" u građevinarstvu i pospeše gradnju stanova dostupnu srednjem sloju stanovništva.

image