Ekonomija

G7 i Australija prihvatile ograničenje cene ruske nafte

Nakon što je odluka prethodno dogovorena među zemljama EU, G7 i Australija takođe su podržale da gornja granica cene ruske nafte bude 60 dolara po barelu
G7 i Australija prihvatile ograničenje cene ruske naftewww.globallookpress.com © © Lars Klemmer

G7 i Australija odlučile su da prihvate ograničenje cene ruske nafte na 60 dolara po barelu, nakon što je Evropska unija postigla dogovor u vezi s tim, preneo je Rojters.

Kako je saopšteno, ograničenje cene ruske nafte stupiće na snagu 5. decembra ili vrlo brzo nakon tog datuma.

Zemlje koje su podržale ograničenje cene ruske nafte, razmatraće naredne korake kako bi mera bila efikasnija, ali nisu navedeni detalji koji bi to koraci mogli biti.

EU je dogovorila gornju granicu cene ruske nafte, nakon što je Poljska pristala da ona bude na 60 dolara po barelu, budući da je zahtev Varšave bio da taj iznos bude mnogo niži. Time su stvoreni preduslovi da dogovoreno bude i formalno potvrđeno tokom vikenda, navodi Rojters.

Kako se dodaje, detalji dogovora trebalo bi da budu objavljeni sutra u službenom listu Evropske unije.

Ministarka finansija Sjedinjenih Američkih Država Dženet Jelen izjavila je da će ograničenje cene ruske nafte na 60 dolara po barelu zaštititi potrošače od poremećaja u snabdevanju.

"Ograničenje cene će podstaći protok ruske nafte na globalna tržišta, a pritom će štititi potrošače i kompanije da ne dođe do globalnog poremećaja u snabdevanju", rekla je Jelen, a preneo je TASS.

Mera će posebno koristiti zemljama sa niskim i srednjim prihodima, koje su već osetile teret zbog povišenih cena energenata i hrane, smatra Jelen i dodaje da će im ona omogućiti da pregovaraju za veće popuste za rusku naftu.

Ponovila je svoju uverenost da će ovaj potez uskratiti Rusiji prihod za vođenje vojne kampanje u Ukrajini.

 

image