Ekonomija

Velika Britanija ima sve manje radnika

Nema mnogo nade da vlada premijera Rišija Sunaka može da izbegne ekonomsku stagnaciju i inflaciju koja ima nezapamćen uticaj na potrošače
Velika Britanija ima sve manje radnikaNone © AP Photo/Alberto Pezzali

Potencijal ekonomskog rasta Velike Britanije značajno je opao zbog kolapsa produktivnosti i ozbiljnih nedostataka na tržištu rada, izjavio je bivši zvaničnik Banke Engleske Majkl Sonders.

Ekonomista, koji je mandat u centralnoj banci Ujedinjenog Kraljevstva završio u avgustu, rekao je da je njegova analiza pokazala da će ekonomsko "ograničenje brzine" Velike Britanije biti drugo najniže u grupi koja se sastoji od 43 države. Lider ove neslavne liste je Meksiko, a podaci se odnose na period između 2020. i 2024. godine.

Analiza potencijalnog učinka pokazala je da nema mnogo nade da vlada premijera Rišija Sunaka može da izbegne ekonomsku stagnaciju i inflaciju koja ima nezapamćen uticaj na potrošače.

"Nizak potencijalni rast podrazumeva nizak rast realnog životnog standarda. To nagoveštava slab rast realne javne potrošnje po glavi stanovnika i rastuće poresko opterećenje", navodi se u analizi Sondersa.

Sonders kaže da će Velika Britanija uspeti da poveća proizvodnju za samo 0,5 odsto u periodu do 2024. godine, dok su prognoze Banke Engleske još mračnije. Ovo telo tvrdi da potencijalna proizvodnja uopšte neće rasti između 2019. i 2025. godine.

Kada se pogledaju podaci za period između 2010. i 2019. godine, Britanija je ranije bila "otprilike u sredini grupe od 43 zemalja". Međutim, nagli pad na tržištu rada od početka pandemije virusa korona teško je pogodio državu. Radna snaga se sada smanjuje jer stariji odlaze u prevremenu penziju, a mnogi napuštaju poslove zbog dugotrajnih bolesti.

Radna snaga u Velikoj Britanije manja je za jedan odsto nego na kraju 2019. godine, i tri procenata manja u odnosu na prethodne prognoze, a ekonomista upozorava da postoji mogućnost da se situacija neće poboljšati.

"Nepovoljna demografska slika izazvana starenjem stanovništva će verovatno dodatno ograničiti rast radne snage u narednim godinama."

"Čak i sa porastom u naredne dve godine, očekuje se da će rast radne snage u Velikoj Britaniji usporiti sa prosečnih 0,8 odsto na godišnjem nivou u periodu između 2010. i 2019. na oko nule na godišnjem nivou između 2020. i 2024. godine", ističe Sanders i objašnjava da je to najniži nivo koji je zabeležila neka od vodećih svetskih ekonomija i znatno ispod rasta radne snage u SAD i evrozoni.

Ekonomista je pozvao na uvođenje mera u cilju oporavka ekonomije, a naglasio je da je neophodno smanjiti liste čekanja na lekarske preglede kako bi oni sa dugotrajnim bolestima mogli da dobiju pomoć.

image