Ekonomija

MMF upozorava SAD: Obuzdajte potrošnju i prekinite da je finansirate zaduživanjem

Gita Gopinat je pozvala Vašington i druge napredne ekonomije da smanje svoj dug
MMF upozorava SAD: Obuzdajte potrošnju i prekinite da je finansirate zaduživanjemGetty © neoblues

Potpredsednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gita Gopinat pozvala je SAD da smanje svoje rastuće fiskalno opterećenje, navevši da snažan rast najveće svetske ekonomije daje "dovoljno" prostora da obuzda potrošnju i poveća poreze.

Vreme je da napredne ekonomije "ulažu u fiskalnu konsolidaciju" i da se pozabave načinom na koji planiraju da vrate teret duga na nivoe pre pandemije, rekla je ona.

"Za SAD vidimo dovoljno osnova da smanje veličinu svojih fiskalnih deficita, takođe s obzirom na snagu američke ekonomije", rekla je Gopinat u intervjuu za "Fajnenšel tajms".

Upozorenja dolaze pošto se ekonomisti i investitori plaše da godine fiskalnog rasipništva i demokrata i republikanaca stvaraju probleme američkoj ekonomiji.

Kongresna kancelarija za budžet, fiskalni nadzorni organ savezne vlade, očekuje da će 2029. dug prema BDP-u skočiti na nivo iznad prethodnog maksimuma iz ere Drugog svetskog rata. Predviđa se deficit između 5,2 i 6,3 odsto u narednih 10 godina, ukoliko ekonomski planovi Kongresa ostanu isti.

"Iskušenje da se sva potrošnja finansira zaduživanjem zaista je nešto što zemlje treba da izbegavaju", rekla je zvaničnica MMF-a.

MMF je u svom izveštaju objavljenom u aprilu, naveo da očekuje da će SAD sledeće godine zabeležiti fiskalni deficit od 7,1 odsto — više od tri puta više od proseka od 2 odsto u odnosu na druge napredne ekonomije. Upozoreno je da fiskalni deficiti u SAD i Kini predstavljaju "značajne rizike" za svetsku ekonomiju.

Gopinat je pohvalila najnovije fiskalne reforme u evrozoni, iako je dodala da će implementacija mera, dogovorenih u decembru, "biti apsolutno kritična".

Mnogi gledaju na 2025. kao na prelomnu godinu za fiskalne izglede SAD, sa Donaldom Trampom koji je obećao da će njegovo smanjenje poreza iz 2017. učiniti trajnim ako bude ponovo izabran, i neuspehom Džozefa Bajdena da obuzda visoke nivoe potrošnje, što je izazvalo zabrinutost da bi deficiti mogli da porastu još više nego što je predviđeno.

image