Ekonomija

Zelenski nezadovoljan: "Tako nećete odvratiti Rusiju"

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odluku saveznica o ograničenju cena ruske nafte naziva neozbiljnom i smatra da će mera dodatno uvećati budžet Kremlja
Zelenski nezadovoljan: "Tako nećete odvratiti Rusiju"www.globallookpress.com © Presidencia De Ucrania/Keystone Press Agency

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nezadovoljan je ograničavanjem cena ruske nafte na 60 dolara i, kako prenosi Rojters, on smatra da je mera koju su uveli G7 i Australija neozbiljna i da neće "odvratiti Rusiju od vođenja rata u Ukrajini".

"Ne možete nazvati ozbiljnom odluku da se postavi ograničenje za ruske cene koje je prilično udobno za budžet terorističke države", rekao je Zelenski u video obraćanju.

Ocenio je i da je samo pitanje vremena kada će morati da se koriste "jači alati".

"Šteta je što će ovo vreme biti izgubljeno", kaže on.

Zelenski se požalio jer je, tvrdi, svet pokazao slabost postavljanjem gornje granice na 60 dolara, što će, kako je rekao, povećati ruski budžet za 100 milijardi dolara godišnje.

"Ovaj novac će voditi ka daljoj destabilizaciji upravo onih zemalja koje sada pokušavaju da izbegnu ozbiljne odluke", poručio je predsednik Ukrajine.

Šef administracije Zelenskog Andrij Jermak rekao je ranije da bi gornju granicu nafte trebalo postaviti na 30 dolara "kako bi se brže uništila privreda neprijatelja".

image