Ekonomija

Blumberg: Ruska nafta svakako jeftinija od cene koju nameće Evropa

Prema ovom mediju, ako evropski lideri ograniče cene nafte, to će svakako biti skuplje od cene po kojoj se trenutno prodaje rusko gorivo
Blumberg: Ruska nafta svakako jeftinija od cene koju nameće EvropaGetty © Sean Gallup

Predviđeno ograničenje cena nafte, odnosno maksimum od 65 do 70 dolara po barelu, oko koga se prepiru evropske diplomate, svakako će biti više od cene po kojoj Rusi trenutno trguju tip ovog goriva zvani "ural", piše "Blumberg".

Jer ta cena je, prema podacima kompanije za analitiku"Argus Medija", na dva ključna zapadna izvozna terminala u zemlji, pala na oko 52 dolara po barelu.

Ovi iznosi, kako prenosi "Blumberg", od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini postali su manje transparentni, ali "Argusovi" podaci se navodno mogu smatrati pouzdanim jer ih koristi i rusko ministarstvo finansija za izračunavanje izvoznih dažbina.

U principu, Rusima se nametanjem maksimalne cene i neće ništa poremetiti- zapravo, umesto da, kako očekuju članice G7, smanjuju cene - oni će imati "lufta" i da ih dodatno podižu.

EU inače i dalje pregovara o ograničenju, a neke članice poput Poljske smatraju da je 65 dolara previše "meko" prema Moskvi, dok zemlje kao Grčka koja je najveći svetski vlasnik tankera, ne želi da cene padnu ispod 70 dolara.

Zaprećeno je da kupcima koji plate skuplje od predviđene gornje granice cene neće biti dozvoljen pristup evropskim, a pogotovo grčkim tankerima za naftu. Isto tako, uskraćeno bi im bilo i standardno industrijsko osiguranje od rizika poput izlivanja nafte.

image