Rusija

Putin: Biće teških posledica ako se ograniči cena ruske nafte

Ruski predsednik čestitao je iračkom premijeru al-Sudaniju preuzimanje dužnosti
Putin: Biće teških posledica ako se ograniči cena ruske naftewww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa iračkim premijerom Muhamedom Sudanijem i čestitao mu preuzimanje dužnosti, saopštila je pres-služba Kremlja.

"Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa premijerom Republike Iraka Muhamedom Sudanijem. Pored prethodno poslatog telegrama, Putin je još jednom čestitao iračkom premijeru preuzimanje dužnosti", navodi se u saopštenju.

Napominje se da su strane konstatovale tradicionalno prijateljsku prirodu bilateralne saradnje, kao i da su izrazile obostrano raspoloženje za njen razvoj u različitim oblastima. Posebna pažnja posvećena je perspektivi proširenja trgovinsko-ekonomskih veza.

Pomenut je i pokušaj zapadnih zemalja da uvedu ograničenja za cenu naftnih sirovina iz Rusije. Vladimir Putin je naglasio da su takve akcije u suprotnosti sa principima tržišnih odnosa i da će dovesti do ozbiljnih posledica po globalno energetsko tržište.

Predsednik Rusije se založio za rešavanje tenzija na severu Iraka diplomatskim putem.

Obe strane su pozitivno ocenile zajednički rad i učešće Rusije i Iraka u okviru OPEK-a plus, što će omogućiti da se obezbedi stabilnost svetskog tržišta nafte.

image