Rusija

Peskov: Rusija neće izvoziti naftu i gas zemljama koje pokušaju da ograniče cenu

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova potvrdila je ovu vest i dodala da bi ovakva odluka nanela štetu tržištu
Peskov: Rusija neće izvoziti naftu i gas zemljama koje pokušaju da ograniče cenuwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ukrajina može odmah zaustaviti stradanje naroda i ispuniti zahteve Rusije, što bi dovelo do završetka sukoba, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Dodao je da Kremlj uspešno izvršava sve postavljene zadatke u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini i da se posebna pažnja posvećuje tome da se slučajno ne napadnu civili i ne oštete objekti civilne infrastrukture.

Ruske snage isključivo napadaju objekte koji su direktno ili indirektno povezani sa vojnom strukturom Kijeva, objasnio je Peskov. 

"Nije bilo udara na društvene objekte, na to se obraća posebna pažnja", naveo je Peskov. 

U vezi sa tim predsednik Rusije Vladimir Putin će tokom dana održati sednicu koordinacionog saveta o pitanjima koje se tiču potreba ruskih snaga na frontu i svega onoga što je neophodno uraditi kako bi vojna operacija bila uspešna. 

Ruski portparol je naglasio i da je Moskva ponosna na svoje dobrovoljce, koji su odlučili da doprinesu zemlji svojim iskustvom i znanjem. 

Obustava isporuke energenata zemljama koje ograniče cene 

Moskva će obustaviti isporuku nafte i gasa zemljama koje odluče da prihvate ograničenje cene energenata, rekao je Peskov.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova danas je potvrdila ovu vest i dodala da bi ovakva odluka nanela štetu tržištu. Mnoge zemlje koje proizvode energente na svojoj teritoriji vrlo dobro razumeju da bi ovakva odluka kasnije mogla da se primeni i protiv bilo koje druge zemlje. 

"To predstavlja opasan presedan ne samo za energetsko tržište, već i za međunarodnu trgovinu uopšte", istakla je Zaharova. 

Peskov je dodao da se čini da Zapad, zapravo, donosi ovakve odluke kako bi "prosto doneo nekakvu odluku", a ne kako bi se postigao nekakav poseban efekat.

Kako se čini, na Zapadu jednostavno žele da "štikliraju da je ograničenje uvedeno", objasnio je. 

Moramo ojačati odbranu Južnog toka

Što se tiče situacije oko Južnog toka, portparol Kremlja je potvrdio da zaista postoji potreba za boljom koordinacijom aktivnosti između Moskve i Ankare, kako bi se pojačala zaštita gasovoda usled mogućeg terorističkog napada.

"Razmatramo ovo pitanje. Postoji potreba za tim, jer postoji potencijalna pretnja", kaže Peskov.

Danas ujutru ruska obaveštajna služba je saopštila da su uspešno uhapšene osobe koji su planirali da izvrše teroristički napad na gasovod i time je sprečena još jednu teroristička akciju. 

Zapad da osudi napade u Ukrajini od 2014. godine 

Peskov je obratio pažnju i na nedavne osude iz Pariza. Lider Francuske Emanuel Makron osudio je jučerašnja ciljana granatiranja od strane Moskve i nazvao ih ratnim zločinom koji ne sme ostati nekažnjen. 

"Spremni smo da prihvatimo takve izjave samo ako se sličnim izjavama osude ukrajinski artiljerijski napadi po civilnim i stambenim objektima u Donbasu, koji se dešavaju od 2014. godine. Od francuskog rukovodstva nismo čuli nijednu osudu", odgovorili su u Kremlju. 

Ruske vojne snage delovale su juče po ključnim objektima u Ukrajini. Došlo je do isključenja struje u celoj zemlji, a mnogi gradovi ostali su bez vode i grejanja.

Iz tograzloga Kijev je zatražio hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. 

image