Ekonomija

Ekonomisti: Američki Fed će ove godine smanjiti stope samo jednom

Šefica Evropske centralne banke takođe je umanjila je očekivanja daljih smanjenja stopa u evrozoni
Ekonomisti: Američki Fed će ove godine smanjiti stope samo jednomGetty © Tom Williams / Contributor

Američke Federalne rezerve (Fed) će sniziti kamatne stope samo jednom ove godine, upozorili su ekonomisti navevši da dugotrajna inflacija primorava američku centralnu banku da prilagodi svoj raspored kako bi smanjila troškove zaduživanja.

Više od polovine od 39 ekonomista koji su učestvovali u anketi "Fajnenšel tajmsa" reklo je da će Fed ove godine smanjiti stopu za samo jednu četvrtinu poena. Skoro četvrtina prognozira da uopšte neće biti rezova.

Rezultati ankete, sprovedene u poslednjoj nedelji maja, dolaze uoči sastanka Feda u sredu, kada se očekuje da će zvaničnici prilagoditi svoja predviđanja za ovogodišnje smanjenje stopa budući da je inflacija i dalje viša od očekivane, a potrošačke cene nikako da se spuste na cilj Feda od dva odsto (prognoze su sada oko 2,8 odsto).

Troškovi pozajmljivanja koji bi ostali visoki tokom novembarskih izbora u SAD biće udarac za predsednika Džozefa Bajdena, koji se bori sa niskim rejtingom zbog upravljanja ekonomijom i skoka troškova života.

Sa druge strane "bare", šefica Evropske centralne banke Kristin Lagard poručila je da bi ECB mogla da zadrži kamatne stope na sadašnjem nivou, nakon što su evropski bankari šokirali mnoge snizivši ih pre SAD i Britanije.

ECB je snizila troškove pozajmljivanja nakon pokazatelja oporavka evrozone, ali je od tada inflacija u bloku skočila što je nagnalo Lagard da upozori da smanjenje stope na 3,75 odsto "ne znači da će kamatne stope sada kretati naniže na linearan način".

image