Ekonomija

Nada umire poslednja? FED i dalje za smanjenje kamatnih stopa, samo se ne zna kada

Šef Feda kaže da je malo verovatno da će sledeći potez biti povećanje kamatne stope
Nada umire poslednja? FED i dalje za smanjenje kamatnih stopa, samo se ne zna kadaGetty © Chip Somodevilla / Staff

Predsednik američkih Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel održao je u životu nadu da će ove godine doći do smanjenja kamatnih stopa, ali je priznao da je novi nalet inflacije umanjio uverenje kreatora politike da pritisci na cene padaju.

Pauel je rekao da će rast cena verovatno usporiti ove godine, izbegavajući da ponudi vremenski okvir za smanjenje kamatnih stopa.

Nakon nekoliko meseci rasta inflacije, uprkos najvišim troškovima zaduživanja u protekle dve decenije, investitori su promenili mišljenje i sa šest smanjenja kamatnih stopa ove godine pali na samo jedno, piše "Blumberg".

"Ne znam koliko će biti potrebno", rekao je Pauel na pitanje kada se može očekivati smanjenje kamatnih stopa. "Mogu samo da kažem da kada budemo imali poverenja u to (ekonomsku situaciju u zemlji), onda će doći do smanjenja stopa, ali ne znam tačno kada će to biti".

Kreatori politike ostavili su kamatne stope nepromenjenim u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto, kolike su još od jula. Pauel je u martu rekao da će Fed početi da smanjuje kamatne stope "u nekom trenutku ove godine", ali tu frazu nije ponovio novinarima posle sastanka Feda.

Šef Feda je ipak ostavio malo "prostora za disanje", rekavši da je malo verovatno da će sledeći potez biti povećanje kamatnih stopa. Zvaničnici bi morali da vide "ubedljive dokaze" da politika nije dovoljno restriktivna da inflaciju svede na cilj od dva odsto da bi ponovo razmotrili povećanje stopa, dodao je Pauel.

image