Ekonomija

Bankarska kriza u SAD još nije završena: Sad "pucaju" male banke

Američki regulatori zaplenili su imovinu "Ripablik first bankorp" i složili se da ga prodaju "Fulton banci", koja će preuzeti sve depozite i kupiti svu imovinu problematičnog zajmodavca kako bi "zaštitila štediše"
Bankarska kriza u SAD još nije završena: Sad "pucaju" male bankeGetty © Jeremy Drey

Godinu dana nakon kolapsa "Silikon veli banke" (SVB) i nekoliko drugih američkih zajmodavaca, još jedna regionalna banka je propala, što je ponovo izazvalo zabrinutost zbog negativnog uticaja monetarnog pooštravanja američkih Federalnih rezervi.

Američki regulatori zaplenili su imovinu "Ripablik first bankorp" (Republic First Bancorp) i složili se da ga prodaju "Fulton banci", koja će preuzeti sve depozite i kupiti svu imovinu problematičnog zajmodavca kako bi "zaštitila štediše", preneo je "Rojters".

Iako ova banka nije velika, njen iznenadni kolaps može i dalje da posluži kao podsetnik na talas propadanja banaka prošle godine i na to da kriza regionalnih banaka u SAD možda još nije završena i to sve dok kamatne stope FED-a ostaju povišene u rasponu od pet do 5,25 odsto, piše kineski državni medij "Global tajms".

"Ripablik first bankorp" je jedna od banaka koje su bile pod sve većim pritiskom konstantno visokih kamata. Na primer, dve regionalne banke su nedavno prijavile dvocifren pad profita u prva tri meseca ove godine, jer visoke kamatne stope "jedu" njihov profit.

Problemi sa kojim se suočavaju regionalne američke banke je samo mali pokazatelj negativnog uticaja koje je politika pooštravanja FED-a donela na finansijsko tržište zemlje.

Politika visokih kamatnih stopa FED-a trebalo je da ukroti inflaciju i održi ekonomsku stabilnost, ali se pokazala neefikasnom. Sada kada inflacija u SAD premašuje očekivanja treći mesec zaredom, nade u kratkoročno smanjenje stope su propale, naglašavajući dilemu izbora politike FED-a. Još više zabrinjava, jer se čini da FED nema pojma kako da se pozabavi trenutnom situacijom. 

U međuvremenu, negativni efekat prelivanja visokih kamatnih stopa FED-a na globalnu ekonomiju i tržišta kapitala će se akumulirati i pogoršati. Što duže traje politika visokih kamatnih stopa FED-a, to će biti veća ograničenja za američku ekonomiju, ne samo da će vršiti sve veći pritisak na domaći finansijski sistem već i na globalna finansijska tržišta, posebno tržišta u razvoju. 

U okruženju visokih stopa, tržišne ekonomije u razvoju moraju da se suoče sa pritiskom odliva kapitala, povećanim troškovima servisiranja spoljnog duga i povećanim rizikom od pada vrednosti domaće valute.

image