Srbija i Balkan

Vojni zvaničnici BiH odali počast srpskim borcima, pa ih optužili da se klanjaju Mladiću

Lažnu vest preneo je Savetu bezbednosti i Kristijan Šmit, a da je prethodno nije proverio
Vojni zvaničnici BiH odali počast srpskim borcima, pa ih optužili da se klanjaju MladićuGetty © Anadolu / Contributor

Nakon što je sarajevski portal "Kliks" preneo neistinitu vest da su neki od najviših vojnih zvaničnika BiH "odali počast zločincu (Ratku) Mladiću u Kalovniku", oglasio se jedan od aktera navodnog "skandala".

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović ocenio je da portal "Kliks" zlonamerno širi dezinformacije sa ciljem podizanja političkih tenzija i poručio da Srbi nikada ne dižu spomenike ličnostima za života.

Goganović je za Srnu rekao da su načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Gojko Knežević, zamenik komandanta Operativne komande Oružanih snaga BiH za resurse Nebojša Bošnjak i on odali počast ispred spomenika poginulim pripadnicima Gardijske brigade i borcima Kalinovika.

"Na vrhu tog spomenika je srpska kapa - šapka kao deo idejnog rešenja koju su nosili srpski oficiri ne samo u prošlom Odbrambeno-otadžbinskom ratu nego i u Prvom svetskom ratu", naglasio je Goganović.

On je naveo da su venci položeni u okviru aktivnosti Vaskršnjeg prijema u organizaciji pravoslavnih pripadnika deminerske jedinice.

"Podsetio bih da je prema Zakonu o odbrani svim narodima u sistemu odbrane zagarantovano pravo da obeležavaju svoje verske praznike. Takođe, kroz delovanje Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka baštinimo tradiciju i vojno nasleđe Vojske Republike Srpske i odajemo počast stradalim borcima, a isto pravo je zagarantovano i pripadnicima druga dva konstitutivna naroda u sistemu odbrane", pojasnio je Goganović.

Agencija Tanjug prenosi da je ovu netačnu informaciju "Kliksa" u Savetu bezbednosti UN preneo i Kristijan Šmit u okviru svog obraćanja na redovnom polugodišnjem zasedanju o situaciji u BiH.

Šmit se pritom nije pozvao na pisanje "Kliksa", već je rekao da je čuo, da je pročitao i da će proveriti da li je to tačno, a ako se ispostavi tačnim zapretio je da će reagovati u skladu sa zakonom.

image