Srbija i Balkan

Ambasador Rusije u UN: Šmit nema mandat, svojim obraćanjem diskredituje Savet bezbednosti

Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja je istakao da Kristijan Šmit svojim delovanjem pogoršava odnose u BiH
Ambasador Rusije u UN: Šmit nema mandat, svojim obraćanjem diskredituje Savet bezbednostiwww.globallookpress.com © Lev Radin

Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja istakao je da Kristijan Šmit nema mandat za delovanje kao visoki predstavnik i da nema pravo da se obraća na sednici Saveta bezbednosti.

Nebenzja je rekao da se obraćanjem Kristijana Šmita u SB diskredituje ovo telo UN, dodajući da on predstavlja sliku o BiH na subjektivan način. On je istakao da Šmit svojim delovanjem pogoršava odnose u BiH, izražavajući nadu da će OHR uskoro biti zatvoren.

"Razočarani smo izveštajem "Altee" o stanju u BiH, koji je pristrasan i ne odražava realno stanje", naveo je Nebenzja.

Ruski predstavnik je naglasio da se rezolucijom o Srebrenici, iza koje stoji Nemačka, krši Dejtonski sporazum.

"Ova rezolucija je suprotna Ustavu BiH, ne predstavlja volju svih u BiH i njen tekst je protivan Dejtonskom sporazumu. Zašto Nemačka stoji iza rezolucije, a počinili su dva genocida u 20. veku? Sve to traje od raspada Jugoslavije, bombardovanja Srba, da se celi narod označava jednim imenom, a šta je ono što je Nemačka radila u 20. veku? Mi se suprotstavljamo onome što radi zapadni svet, a posebno njegovom prisustvu u političkom Sarajevu. Sve je to neprihvatljivo, čak i prema povelji UN", istakao je Nebenzja.

On je rekao da se Rusija zalaže za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma i konsenzus predstavnika tri konstitutivna naroda.

"Usvajanje rezolucije vratiće BiH na stari sukob i nikako neće pomoći napretku zemlje", naglasio je ruski predstavnik.

On je podsetio da obraćanje predsedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića na današnjoj sednici nije usaglašeno u Predsedništvu BiH i da se ponavlja delovanje suprotno ustavnom poretku BiH.

"To može dovesti do novog sukoba koji ugrožava stabilnost BiH. Pokušavaju da sprovedu zapadne ideje unitarne države, zanemarujući interese srpskog naroda. Pozivamo izabrane predstavnike BiH da rade u interesu BiH, ali imamo izabrane predstavnike koji su pod sankcijama i time se stvara kriza. Republika Srpska nije srećna zbog toga. Srbi su optuženi za separatizam, a neki ih smatraju i genocidnim narodom. Niko ne treba da bude zaluđen ovom zapadnom retorikom", rekao je Nebenzja.

On je istakao da je potrebno pažljivo pročitati izveštaj Republike Srpske o situaciji u BiH, kako bi se stekla realna slika o stanju u BiH.

image