Srbija i Balkan

Knežević: Rezolucija o genocidu u Jasenovcu dobra za afirmaciju dobrosusedskih odnosa

"Nije mi jasno zašto se zvanična Hrvatska prepoznaje u ustaštvu i genocidnoj Pavelićevoj tvorevini NDH", poručio je lider Demokratske narodne u Crnoj Gori
Knežević: Rezolucija o genocidu u Jasenovcu dobra za afirmaciju dobrosusedskih odnosa© R.R./ATAImages

Rezolucija o genocidu u Jasenovcu je dobra za regionalno pomirenje, afirmaciju dobrosusedskih odnosa, evropske integracije, suočavanje s prošlošću, saopštio je lider Demokratske narodne partije u Crnoj Gori Milan Knežević.

Kako je dodao, u njoj se hrvatski narod ne pominje kao genocidan budući da je "bilo Hrvata koji nisu pripadali ustaškom pokretu", poput "Josipa Broza, Vladimira Nazora, Andrije Hebranga".

"'Jama' Ivana Gorana Kovačića je moja najdraža poema, ali i najbolje svjedočanstvo jednog Hrvata o ustaškim zločinima i genocidu nad srpskim življem", podsetio je Knežević.

Knežević je dodao da je i poslanik Hrvatske građanske inicijative Adrian Vuksanović je saopštio da će glasati za Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

"Neću da verujem da se Hrvatska kao kosponzor Rezolucije o Srebrenici protivi Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu. Em nisu uporedive, em mi nije jasno zašto se zvanična Hrvatska prepoznaje u ustaštvu i genocidnoj Pavelićevoj tvorevini NDH", zaključio je. 

Podsećamo, politički predstavnici srpskog naroda najavili su 9. maja da će crnogorskom parlamentu predložiti da usvoji rezoluciju o genocidu u Jasenovcu nakon što su crnogorski zvaničnici potvrdili da će Vlada Crne Gore glasati za rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama (UN).

"Očekujem da ćemo imati podršku i vlasti i opozicije, jer mislimo da jedan takav zločin, takođe, treba da osudi ovaj parlament", rekao je Mandić u okviru "premijerskog sata" u Skupštini Crne Gore.

Nakon te najave Hrvatska je uputila protestnu notu Crnoj Gori.

image