Srbija i Balkan

Memorijalna akademija u R. Srpskoj: Optužuju nas oni koji su svoju politiku sprovodili na genocidu

Oni koji su streljali stotinu za jednoga, koji su formirali Dahau, Treblinku, Jasenovac, Aušvic, Pag, danas za genocid optužuju nas Srbe sa ciljem da to, poput nekog aduta, sutra politički kapitalizuju, poručio je ministar Nemanja Starović na večerašnjoj akademiji
Memorijalna akademija u R. Srpskoj: Optužuju nas oni koji su svoju politiku sprovodili na genocidu© РТ Балкан/Јелена Марковић

Povodom Dana sećanja na nevino stradale žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac večeras je u  Kozarskoj Dubici upriličena memorijalna akademija "Tuga koja traje cijeli život" kojoj prisustvuju zvaničnici Republike Srpske i Srbije. 

Akademiji su prisustvovali i malobrojni preživeli logoraši, među kojima je i Jelena Buhač Radojčić koja je kao dete preživela strahote logora Jasenovac, a prikazan je veoma potresan prigodan igrani program. 

Osnova za scenario memorijalne akademije je knjiga "Tuga koja traje cijeli život", autorke Dobrile Kukolj, koja je predsednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svetskog rata.

Srbiju su predstavljali ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović i ministar kulture Nikola Selaković, a ispred Republike Srpske bili su prisutni ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, ministar kulture i prosvete Željka Stojičić, kao i zamenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović.

Na početku akademije prisutnima se obratio ministar Nemanja Starović koji najavio je i izgradnju memorijalnih centara u Srbiji i Republici Srpskoj.

"U današnje vreme u društvima koja bi trebalo da predvode svet, iza velikih scena, svetske pozornice odvija se jedan fenomen o kojem želim da kažem nekoliko reči. Fenomen, koji prolazi uglavnom, sasvim neopaženo, od onih koji računaju da se na njih neće odraziti. To je fenomen optuživanja čitavog naroda da je zločinački", poručio je Starović.

Naglasio je da se taj žig želi utisnuti na pleća našeg srpskog naroda, pritom se svesno zanemaruje činjenica da se radi o mučeničkom narodu sa žrtvama koje niko ne može da razume koji je opstao tokom vekova turske okupacije, balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, pa sve do današnjih dana.

Dodao je da pojedine države, a ne narodi, svoje politiku zaista sprovodile na genocidu i zbog toga nikada nisu stigmatizovane sada, sada optužuju nas.

"Dakle, oni koji su streljali stotinu za jednoga, koji su formirali Dahau, Jasenovac, Aušvic, Pag, danas za genocid optužuju nas Srbe sa ciljem da to, poput nekog aduta sutra, politički kapitalizuju", poručio je ministar.

Dodaje da se opet iznova pravi presedan preko leđa srpskog naroda, kao što je to bio slučaj sa agresijom NATO 1999. godine i pokušajem otimanja Kosova i Metohije čime je brutalno pogažena Povelja UN.

"Sve je to bio izraz vrhunske arogancije i osionosti velikih sila Zapada, što im ni danas, očigledno, ne manjka. Sila Boga ne moli, ali ni Gospod silu ne voli", dodao je Starović.

Večerašnjoj akademiji prethodio je defile kadeta Vojne akademije i Kriminalističko-policijske akademije koji su prošetali ulicama Kozarske Dubice.

Ovaj defile nosio je duboku poruku budući da je prvi put posle 1918. godine srpska vojska prošetala Dubicom nakon što je grad oslobođen od vlasti Austrougarske.

image