Srbija i Balkan

Statut ZSO po Fridrihu Ebertu, ili Kurtijevo kukavičje jaje Evropskoj uniji

Zemlje Kvinte bile su vrlo jasne da se od Kosova traži da pošalje nacrt statuta koji je izradila EU. EU neće blagonaklono gledati na ovaj predlog Vlade Kosova, izjavila je Milica Rakić Andrić
Statut ZSO po Fridrihu Ebertu, ili Kurtijevo kukavičje jaje Evropskoj uniji© Soeren Stache/picture alliance via Getty Images

Predstavništvo Nemačke u Prištini saopštilo je danas da navodi ministarke spoljnih poslova tzv. Kosova Donike Gervale da vlada u Prištini pravi svoj nacrt Statuta Zajednice srpskih opština koji će do kraja maja uputiti Ustavnom sudu "ne predstavlja ispunjenje traženih uslova, niti korak koji se od 'Kosova' očekuje“.

"Kvinta i drugi su više puta isticali da se od Kosova očekuje da preduzme opipljive korake za uspostavljanje ZSO kako bi se postigla neophodna dvotrećinska većina u Komitetu ministara da bi aplikacija za članstvo bila uspešna. Prema našem mišljenju, podnošenje nacrta statuta Ustavnom sudu pre sednice Komiteta bio bi takav korak", rekao je portparol nemačkog predstavništva Kristijan Bočer za portal RTV 21.

 "Kao što je ambasador Rode rekao u svom postu na Tviteru posle glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope: 'Kosovo sada mora da uradi težak posao'. To se još nije dogodilo", dodao je Bočer.

Ranije su Nemačka i Francuska zatražile od Kosova "da preduzme hitne i konkretne korake ka uspostavljanju ZSO", u zamenu za "dobijanje njihove podrške za konačno glasanje za članstvo Kosova u Savetu Evrope".

Predsednik vlade u Prištini Aljbin Kurti taj zahtev je odbio, a posledica je bila odluka da se glasanje o prijemu "Kosova" ne uvrsti u dnevni red Komiteta ministara zemalja članica SE.

Programska menadžerka NVO Društvena inicijativa iz Severne Mitrovice  Milica Andrić Rakić izjavila je danas za Kosovo onlajn da je "krajnje neozbiljna najava kosovske vlade da će poslati Ustavnom sudu na ocenu predlog nacrta statuta Zajednice srpskih opština, baziran na predlogu koji je pre više od godinu sačinila nemačka Fondacija Fridrih Ebert".

"Zemlje Kvinte bile su vrlo jasne da se od Kosova traži da pošalje nacrt statuta koji je izradila EU. EU neće blagonaklono gledati na ovaj predlog vlade Kosova", izjavila je Rakić Andrić.

Prema njenim rečima, Priština je ovim potezom pokušala da privoli neke od ključnih država koje blokiraju da se glasanje o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope stavi na dnevni red, time što će signalizirati da su spremni da reše taj poslednji zahtev, odnosno formiranje Zajednice srpskih opština.

"Od tzv. Kosova se traži da Ustavnom sudu pošalje nacrt statuta ZSO koji je EU izradila i traži se nepovratan korak posle toga, a to je i konačna odluka Ustavnog suda. Dakle, ne dozvoljava se čak ni scenario u kojem 'Kosovo' šalje neki nacrt, biva primano u Savet Evrope, a da onda potencijalno taj nacrt bude odbijen. Moguće da Vlada tzv. Kosova i zbog unutrašnje upotrebe pokušava sada sa ovim pristupom, ali on zaista izgleda krajnje neozbiljno, posebno jer nije čak došlo ni do tog ključnog koraka, a to je slanje tog zvaničnog dokumenta. Dakle, ne govore o gotovom dokumentu, već najavljuju da će to uraditi do kraja meseca, odnosno nakon potencijalnog glasanja u Savetu Evrope", primećuje ona za Kosovo onlajn.

Zato joj se, kako dodaje, sve čini dosta neozbiljno, pa veruje da pre služi za unutrašnju upotrebu nego što zvaničnici tzv. Kosova misle da mogu na taj način, uslovno rečeno, da prevare međunarodnu zajednicu i njihove zahteve.

Portal Kosovo onlajn ocenio je danas da je "najava vlade u Prištini da će do kraja maja poslati Ustavnom sudu na razmatranje nacrt statuta Zajednice srpskih opština, zasnovan na predlogu Fondacije Fridrih Ebert, najnoviji manevar vlade Aljbina Kurtija. Njime se, kako pišu, ne samo krše dogovori iz dijaloga iz 2013. i 2015. godine" po kojima je za izradu statuta zadužen Upravljački tim sačinjen od predstavnika četiri opštine na severu Kosova, nego se i gura' prst u oko Evropskoj uniji, koja je krajem prošle godine ponudila svoj predlog nacrta na osnovu dokumenta iza kog je stala "velika petorka".

image