Ekonomija

SAD preti stagflacija

Sumorno upozorenje usledilo je nakon neočekivanog usporavanja rasta ekonomije
SAD preti stagflacijaGetty © Peter Zelei Images

Najnoviji makroekonomski podaci koje je objavilo Ministarstvo trgovine SAD ukazuju na to da bi privreda zemlje mogla da se kreće ka stagflaciji, piše "Biznis insajder".

Američki BDP porastao je po godišnjoj stopi od samo 1,6 odsto u prvom kvartalu tekuće godine, znatno iza projekcija od 2,5 odsto. Sporiji rast od očekivanog usledio je nakon povećanja od 3,4 odsto zabeleženog u periodu oktobar-decembar 2023. i 4,9 odsto u prethodnom kvartalu.

"Ovo je bio najgori izveštaj iz obe sfere – rast sporiji od očekivanog, inflacija viša od očekivane", rekao je Dejvid Donabedijan, glavni investicioni direktor američkog "CIBC prajvet velta".

Slab rast privede i rast cena su znaci stagflacije, koju karakteriše ekonomska sporost i rastuća inflacija tokom dužeg vremenskog perioda.

Sjedinjene Države su poslednji put bile pogođene stagflacijom 1970-ih, kada je inflacija skočila na dvocifrene vrednosti kako je ekonomija pala. Američki kreatori politike odgovorili su povećanjem ključne kamatne stope na čak 20 odsto, što je snizilo cene, ali poslalo ekonomiju u duboku recesiju.

image