Ekonomija

Posle 60 godina vratili smo autohtonu rasu goveda: Kolubarsko goveče jedini primerak u Srbiji

Zahvaljujući veterinarskom inženjerstvu Igora Rabata, na Sokolskim planinama žensko tele ugledalo je svetlost dana
Posle 60 godina vratili smo autohtonu rasu goveda: Kolubarsko goveče jedini primerak u Srbiji© Sokolske kolibe

Sa mape domaćeg stočarstva pre šest decenija nestala je autohtona rasa goveda koja je duže od dva veka bila dominantna vrsta, a gajili su je naši preci. Zahvaljujući petogodišnjim naporima i upornosti doktora veterinarske medicine i diplomiranog inženjera stočarstva Igora Rabata, Srbija je pre dva i po meseca ponovo dobila kolubarsko goveče.

Naime, 4. aprila 2024. na Sokolskim planinama, na imanju "Kolibe" na 900 metara nadmorske visine, svetlost dana ugledalo je žensko tele.

U pitanju je, kako prenosi "Blic", potomak buše i podolskog govečeta, a društvo mu u ovoj svojevrsnoj "Nojevoj barci" prave brdski konji, balkanski magarac, karakačanska ovca, vitorog, kokoške gološijanke.

Vrsta tzv. Kolubarca oformljena je u periodu 1820. do 1835 godine, za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića.

Tada je u Srbiju uvezen kontigent priplodnih podolskih goveda da se pari sa kravom bušom, sa ciljem da Kneževina na taj način poveća proizvodnju mesa i mleka.

"Buše i podolaca je sve manje u Srbiji i niko nije pokušao da radi na njihovom ukrštanju. Odlučio sam se na taj korak i posle nekoliko decenija dobili smo, uslovno rečeno, prvo kolubarsko goveče. ovo je prvo tele koja je osnova za dalji rad i istraživanje. Inače, jedine fotografije ove rase goveda koje postoje su u crno-beloj tehnici, ali je prvi utisak da smo dobili tele sa određenim karakteristikama kolubarskog govečeta, koje je svakako veće od teleta buše, a opet manje od teleta podolca", objasnio je Rabat za "Blic".

Kolubarsko goveče je sive ili sivosmeđe boje, sa vilastim rogovima, volovi su umeli da budu teški i do 600 kilograma, a krave su tokom laktacije davale do 800 litara mleka.

 

image