Ekonomija

Sve manje koriste dolare, polovina transakcija sada u rubljama i juanima

Ovakva rešenja treba da preovladaju, to je logika suverenih ekonomskih i finansijskih politika u multipolarnom svetu, izjavio ruski premijer Mišustin
Sve manje koriste dolare, polovina transakcija sada u rubljama i juanimawww.globallookpress.com © Andrey Arkusha

Rusija i Kina sve više koriste svoje valute u međunarodnoj trgovini, a gotovo polovina transakcija koje ove države sprovode sada su u rubljama i juanima, otkrio je premijer Rusije Mihail Mišustin.

Tokom video-konferencije sa kineskom kolegom Li Kećijangom izrazio je nadu da će upotreba nacionalnih valuta umesto američkih dolara u međunarodnoj trgovini nastaviti da raste.

"Ova tranzicija će se postepeno ubrzavati. Ovakva rešenja treba da preovladaju, to je logika suverenih ekonomskih i finansijskih politika u multipolarnom svetu", rekao je ruski premijer.

Mištustin je naglasio da i pored stranih pritisaka i nepovoljnih ekonomskih uslova, trgovina između Rusije i Kine beleži dvocifreni rast, kao i da je tokom prvih deset meseci ovde godine njena vrednost skočila skoro za trećinu, pa sada iznosi gotovo 150 milijardi dolara.

"To je već sad više nego tokom cele prošle godine. Kao što su se lideri dveju zemalja dogovorili, dugoročno ona bi trebalo da pređe 200 milijardi", rekao je Mišustin.

Rusija i Kina su poslednjih godina drastično povećale upotrebu svojih nacionalnih valuta u međusobnoj trgovini, kako bi smanjili zavisnost od dolara i evra.

Moskva već duže vreme sprovodi politiku "dedolarizacije" u međunarodnoj trgovini, kao i veću upotrebu kineskog juana. Pored upotrebe kineske valute u međunarodnoj trgovini, pojedine ruske kompanije počele su da izdaju obveznice u juanima.

image