Ekonomija

Rusija i Iran blizu sporazuma o snabdevanju gasom

Rusija je prve isporuke goriva Iranu izvršila železnicom u aprilu 2023. Trenutno, glavni kopneni put za teret koji se šalje iz Rusije u Iran prolazi kroz Azerbejdžan
Rusija i Iran blizu sporazuma o snabdevanju gasomwww.globallookpress.com © Cfoto

Ruski energetski gigant "Gasprom" potpisao je strateški memorandum sa Iranom za snabdevanje Islamske Republike gasom, saopštila je ta kompanija.

Sporazum sa iranskom nacionalnom gasnom kompanijom postignut je tokom posete ruske delegacije Iranu, na čijem čelu se nalazio generalni direktor "Gasproma" Aleksej Miler, koja se sastala sa iranskim ministrom za naftu Džavadom Ovdžijem.

Ceremoniji potpisivanja navodno je prisustvovao privremeni iranski predsednik Mohamed Mohber. Nisu otkriveni nikakvi detalji o memorandumu.

Iran, velika zemlja koja proizvodi naftu i raspolaže sa sopstvenim velikim nalazištima i rafinerijama, najavio je 2023. godine planove za stvaranje međunarodnog gasnog čvorišta u saradnji sa Rusijom, Katarom i Turkmenistanom.

Ovdži je prošle godine rekao da, pored postojećih zajedničkih projekata, Iran nastoji da sarađuje sa Rusijom na razvoju novih nalazišta nafte u zemlji.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak potvrdio da je bilo razgovora o proizvodnji gasa u čvorištu na jugu Irana uz učešće ruskih kompanija. Novak je, međutim, primetio da će "biti potrebno još vremena da se ovome da konkretan oblik".

Moskva i Teheran uspostavljaju bliže energetske i trgovinske veze pošto su obe zemlje pod zapadnim sankcijama.

Novak je 2022. najavio ogroman energetski sporazum sa Iranom vredan 40 milijardi dolara, kao i sporazum o razmeni zaliha nafte i prirodnog gasa. Od tada, dve zemlje razrađuju rute i tehničke aspekte sporazuma.

Rusija je prve isporuke goriva Iranu izvršila železnicom u aprilu 2023. Trenutno, glavni kopneni put za teret koji se šalje iz Rusije u Iran prolazi kroz Azerbejdžan.

On je deo takozvanog međunarodnog transportnog koridora sever-jug (INSTC), 7.200 kilometara dugog tranzitnog sistema koji povezuje brodske, železničke i drumske rute za kretanje tereta između Indije, Irana, Azerbejdžana, Centralne Azije, Rusije i ostatka Evrope.

Izgradnja INSTC-a počela je početkom dvehiljaditih, ali je dalji razvoj dobio novi zamah u svetlu zapadnih sankcija koje su primorale Rusiju da pomeri svoje trgovinske rute ka Aziji i Bliskom istoku.

image