Ekonomija

EU želi da zadrži rusko-ukrajinski tranzit gasa

Mogući sporazum bi mogao izgledati kao zamena, sa Rusijom koja obezbeđuje "azerbejdžanski" gas EU, dok Azerbejdžan šalje "ruski" gas negde drugde, omogućavajući bloku da održi svoj trgovinski embargo protiv Moskve, prenosi "Blumberg"
EU želi da zadrži rusko-ukrajinski tranzit gasawww.globallookpress.com © © Christophe Gateau

Zvaničnici Evropske unije pokušavaju da ispregovaraju nastavak korišćenja ukrajinske infrastrukture za tranzit prirodnog gasa budući da ugovor sa ruskim "Gaspromom" ističe krajem godine, izvestio je "Blumberg".

Bez obzira na sukob Kijeva i Moskve, "Gasprom" je nastavio da poštuje uslove ugovora o tranzitu sa ukrajinskim "Naftogasom", isporučujući oko 15 milijardi kubnih metara gasa godišnje Austriji i Slovačkoj.

Prema pisanju "Blumberga", razgovori su još uvek u "ranoj fazi", a mnogi detalji treba da se reše. EU bi radije da kupuje gas od Azerbejdžana umesto od Rusije i da ga isporučuje preko infrastrukture Ukrajine.

"Činim sve da pronađem rešenje da ukrajinski sistem za tranzit gasa nastavi da radi, jer je to velika prednost i neko treba da bude kupac. U suprotnom, stvara gubitak", rekao je za "Blumberg" generalni direktor "Naftogasa" Aleksej Černišov.

Kijev bi želeo da zadrži prihod od tranzita gasa, koji je 2021. iznosio milijardu dolara. Černišov je, međutim, odbacio mogućnost produženja sadašnjeg aranžmana sa Rusijom.

Gasovod Azerbejdžana do EU je već u punom kapacitetu, a Baku nema direktan pristup kijevskoj mreži.

Mogući sporazum bi mogao izgledati kao zamena, sa Rusijom koja obezbeđuje "azerbejdžanski" gas EU, dok Azerbejdžan šalje "ruski" gas negde drugde, omogućavajući bloku da održi svoj trgovinski embargo protiv Moskve.

Ni vlada u Bakuu, ni državna kompanija za naftu i gas SOKAR nisu komentarisali za "Blumberg" sporazum o kojem je reč. Austrijske vlasti su takođe odbile da komentarišu.

Slovački premijer Robert Fico govorio je o mogućnosti dogovora prošlog meseca, nakon putovanja u Azerbejdžan, pre nego što ga je upucao proukrajinski aktivista.

"Sada zavisi od pregovora između kompanija kao što su ruski 'Gasprom', azerbejdžanske, ukrajinske kompanije i druge koje treba da se dogovore o ekonomskim uslovima i cenama. Ako to urade, Slovačka bi mogla da uvozi gas iz Azerbejdžana, pri čemu će deo ostati u Slovačkoj, a deo prelazi u druge zemlje", rekao je tada Fico novinarima. 

Evropska komisija navodno veruje da blok može da izdrži bez ruskih isporuka oslanjanjem na alternativne dobavljače i sprovođenjem klimatske agende, koja uključuje uštedu energije i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Ljudi upoznati sa pregovorima, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su za "Blumberg" da će sve odluke verovatno biti donete do kraja godine, pošto je predviđeno da postojeći sporazum ističe kako se približava evropska zima.

"Događaji na frontu takođe mogu biti faktor", dodaje agencija.

image