Ekonomija

Koliko košta vožnja do mora: Za putarinu i više od 50 evra

Iako je bilo najavljeno da će upotreba TAG uređaja biti omogućena i u Grčkoj i Hrvatskoj, ona je do sada uspostavljena samo u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori
Koliko košta vožnja do mora: Za putarinu i više od 50 evraGetty © stock photo

Za građane koji na more putuju automobilom, osim goriva čija cena prethodnih nedelja u Srbiji raste, značajan izdatak je i putarina. Ova stavka će one koji kreću iz Beograda i planiraju da provedu godišnji odmor u nekom od letovališta na Halkidikiju koštati oko 50 evra u oba smera, dok je putarina do Nea Vrasne i Asprovalte, kao i do Tasosa i nazad oko 60 evra. Za udaljenije destinacije na kojima letuju srpski turisti, poput  Parge i Lefkade je potrebno 70 do 80 evra u oba pravca.

Iako je bilo najavljeno da će upotreba TAG uređaja biti omogućena i u Grčkoj i Hrvatskoj, ona je do sada uspostavljena samo u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, tako da vozači koji imaju srpski TAG, pre puta mogu da ga prilagode u nekoj od poslovnica "Puteva Srbije", JP "Pošta Srbije" i na prodajnim mestima Auto-moto saveza Srbije i da tako izbegnu gužve na naplatnim rampama.

Putarina kroz Srbiju

Za one koji na put kreću u Grčku preko Severne Makedonije iz Beograda do Preševa putarina je 1.720 dinara. Iz Novog Sada ukupan iznos putarina u Srbiji je 2.010 dinara, a putnici koji u Grčku polaze iz Subotice plaćaće 2.450 dinara u jednom pravcu. Put do Severne Makedonije iz Niša ove godine vozače će koštati od 700 do 790 dinara, u zavisnosti od toga na kojoj gradskoj naplatnoj rampi se uključe.

Kroz Severnu Makedoniju za sedam evra

Vozači na putu do Evzonija prolaze kroz pet naplatnih stanica na auto-putu kroz Severnu Makedoniju.

Prva se nalazi na oko 15 kilometara od granice, a putarina košta 60 denara, odnosno jedan evro. Druga naplatna rampa je u blizini Velesa i na njoj je putarina 80 denara ili 1,5 evro. Treća se nalazi pre isključenja za Prilep i Bitolj, a plaća se 60 denara, odnosno 1 evro. Još jedna naplatna rampa je kod Demir Kapije, a cena putarine je 80 denara ili 1,5 evra, dok je peta kod Đevđelije, gde je putarina najskuplja i košta 100 denara, odnosno 2 evra. Ukupan iznos putarina kroz Severnu Makedoniju je 380 denara ili 7 evra.

Kroz Grčku do Halkidikija za tri evra 

Prva naplatna rampa u Grčkoj je već nakon 500 metara od graničnog prelaza Evzoni, a putarina na njoj košta 2,40 evra. Turisti koji idu na Halkidiki platiće još jednu putarinu, na obilaznici kod Soluna, u iznosu od 0,55 evra, što ukupno iznosi 2,95 evra.

Svi koji letuju na jonskoj obali moraće za putarine kroz Grčku da izdvoje ukupno 16,90 evra ako letuju na Lefkadi. Oni koji ove godine odluče da letuju na potezu Sivota - Parga - Vrahos - Preveza putarine u Grčkoj će platiti ukupno 13,25 evra.

Ako letujete u Solunskoj regiji, odnosno u Stavrosu, Asprovalti, Vrasni od ove godine imate četiri naplatne rampe od ulaska u Grčku, a ukupna cena putarina do Asprovalte iznosi 7,45 evra.

U Crnoj Gori se plaća i u tunelu

Oko pola miliona građana Srbije letuje u Crnoj Gori. Oni koji putuju u Budvu, Bečiće, Kotor, Sutomore ili neko drugo mesto na Jadranskom moru, mogu se uključiti na auto-put "Miloš Veliki", a prva naplatna rampa je kod Obrenovca. Putarina do Preljine košta 510, a do Pakovraće 560 dinara. U Crnoj Gori se putarina plaća za  deonicu od Smokovca do Mateševa i košta 3,5 evra. Na putu Podgorica-Bar plaća se naknada za prolazak kroz tunel Sozina u iznosu od 2,5 evra za automobil.

Hrvatska diže cene u sezoni

Od 1. jula do 30. septembra Hrvatska ponovo uvodi skuplje sezonske putarine za deset posto, osim za kamione i autobuse. Iz "Hrvatskih autocesta" su najavili da od danas za prvu grupu vozila, cena putarina na auto-putu A1 na deonici od Zagreba do Karlovca košta 2,80 evra umesto dosadašnjih 2,50 evra, dok se na deonici Zagreb–Dugopolje cena povećava na 26,40 evra umesto dosadašnjih 24 evra.

Deonica Zagreb–Rijeka će koštati 10,10 evra, a do sada je bila 9,20 evra, dok će na deonici Zagreb–Goričan koštati 6,40 evra, umesto 5,80 evra.

Deonica Zagreb–Lipovac na A3 poskupljuje na 18,60 evra sa 16,90 evra, a Zagreb–Osijek na 17,70 evra sa 16,10 evra.

Iz HAC-a podsećaju da su sezonske cene putarina uvedene 2017. godine, ali i da se poslednje četiri godine, tokom i nakon kovid krize, nisu primenjivale, kao jedna od mera podrške građanima i ekonomiji u turističkoj sezoni.

I Albanija je poslednjih godina postala popularna turistička destinacija za naše turiste. Putarina na auto-putevima nema, a jedino se plaća naknada od pet evra za prolazak kroz tunel nakon mesta Kukeš, po ulasku u Albaniju. 

image