Ekonomija

EU uvela carine i do 37,6 odsto na kineske električne automobile

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đijan nazvao je raniju istragu EU o subvencijama za kineska električna vozila tipičnim primerom protekcionizma
EU uvela carine i do 37,6 odsto na kineske električne automobilewww.globallookpress.com © Cfoto

Evropska unija je od 4. jula uvela uvozne carine do 37,6 odsto na električna vozila iz Kine, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

"Evropska komisija je uvela privremene kompenzacione carine na uvoz električnih vozila na baterije (BEV) iz Kine", saopštila je EK.

EK je pojasnila da će se carine za velike proizvođače automobila kretati od 17,4 do 37,6 odsto cene njihovih proizvoda.

EK je istakla da su ove dažbine uvedene na osnovu rezultata istrage o suzbijanju "nepravednog subvencionisanja", koja je trajala devet meseci.

Međutim, oni su naglasili da su konsultacije sa Kinom o ovoj temi "intenzivirane poslednjih nedelja" i da se raduju postizanju sporazuma kroz pregovore u okviru pravila STO.

Prethodno je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đijan nazvao istragu EU o subvencijama za kineska električna vozila tipičnim primerom protekcionizma.

On je pozvao EU da deluje u skladu sa svojom posvećenošću podršci slobodnoj trgovini i suprotstavljanju protekcionizmu.

Prema njegovim rečima, uvođenje dodatnih carina krši principe tržišne ekonomije i pravila međunarodne trgovine, podriva trgovinsku i ekonomsku saradnju Kine i EU, kao i globalne automobilske lance isporuke, što će na kraju štetiti interesima same Evrope.

image