Ekonomija

RT Balkan istražuje cene hrane na tri mora: Koliko košta giros, a koliko maslinovo ulje

Turisti koji su se već odmarali u Grčkoj ove sezone kažu da su cene na nivou onih u Beogradu, dok su u odnosu na cene u ostatku Srbije više do 10 odsto, u zavisnosti od proizvoda, mesta gde letujete i da li se snabdevate na pijaci, u maloj radnji ili u nekom od trgovinskih lanaca
RT Balkan istražuje cene hrane na tri mora: Koliko košta giros, a koliko maslinovo ulje© Peter Titmus

Najviše građana Srbije i ovog leta će odmor provesti u Grčkoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj, a većina turista boravi u iznajmljenim apartmanima, pa će morati da se oslone na vanpansionsku potrošnju. Oni koji ne mogu svakog dana da priušte ručak u restoranu, moraće da se oslone na brzu hranu, ili da je pripremaju sami. 

U odnosu na cene u Srbiji neke namirnice su u omiljenim letovališima turista iz Srbije povoljnije, nešto je skuplje, zavisi koje proizvode biramo i gde kupujemo. Kilogram piletine u trgovinskim lancima u Srbiji košta 240 dinara (2,05 evra) , kada se kupuje celo pile. Krilca su 300 (2,56 evra) do 330 dinara(2,82) , a pileći file od 600 (5,13 evra) do 800 dinara(6,83 evra). Svinjski but se može kupiti za 650 (5,55 evra) , ali u nekim radnjama košta i do 800 dinara (6,83 evra) .

Paradajz je od 130 (1,11 evra) do 170 dinara (1,45 evra) , krastavci između 80 (0,68 evra) i 120 dinara (1,03 evra) , a kilogram krompira oko 100 dinara (0,85 evra). Litar suncokretovog ulja je od 150 (1,28 evra) do 180 dinara (1,54 evra), dok je maslinovo poslednjih meseci značajno poskupelo i na policama radnji u Srbiji košta od 1.600 (13,67 evra) do 3.000 dinara (25,6 evra).

Oni koje budžet ograničava da svakog dana jedu u restoranima znaju da ručak mora da se skuva, a analiza cena na destinacijama na kojima građani Srbije najčešće letuju pokazuje da se one ne razlikuju mnogo u odnosu na one koje plaćaju kod kuće, naročito ako žive u Beogradu.

Turisti koji su se već odmarali u Grčkoj ove sezone kažu da su cene na nivou onih u Beogradu, dok su u odnosu na cene u ostatku Srbije više do 10 odsto, u zavisnosti od proizvoda, mesta gde letujete i da li se snabdevate na pijaci, u maloj radnji ili u nekom od trgovinskih lanaca. Ono na šta se uglavnom žale je cena girosa, koji je i omiljena hrana srpskih turista, koji letuju u Grčkoj. 

Giros pita je minimum 3,5 do četiri evra, dok za restoransku porciju treba izdvojiti i više od 10 evra. Inače, pojedini grčki ugostitelji sada prodaju samo "klot" giros, sa piletinom, pomfritom i paradajzom, dok se caciki dodatno plaća, od 10 do 20 centi.  Kugla sladoleda je od 2,5 evra, koliko košta i krofna na plaži. Turisti na društvenim mrežama komentarišu da u blizini mora, ništa osim flašice vode više ne može da se kupi za manje od dva evra.

Grčka vlada je ove godine tražila od velikih lanaca supermarketa da snize ili da "zamrsznu" cene osnovnih namirnica. Većina supermarketa je prihvatila ovaj zahtev i napravila listu proizvoda sa niskim cenama, poput akcije "Bolja cena" koju sprovodi Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine (MUST) u Srbiji. Na linku koji je objavljen na sajtu grčke vlade se može videti koji proizvodi su trenutno na popustu.

U jednom od najpoznatijih grčkih marketa kilogram piletine je 2,99 evra, sveže mleko je 1,12 evra, dok je kilogram feta sira od 8,9 do 10,91 evra, u zavisnosti od proizvođača. Kilogram gaude je 6,4 evra, a deset jaja 2,99 evra. Litar soka od pomorandže je 0,99 evra.

U drugom trgovinskom lancu, koji posluje i u Srbiji, litar suncokretovog ulja je 1,45 evra, a 300 grama ćurećih prsa 2,39 evra. Pakovanje pilećih krilaca od 800 grama je 2,19 evra, a kilogram svežeg svinjskog mesa 4,69 evra. Kilogram smrznutog povrća je oko dva evra, a pakovanje tost hleba je oko 1,5 evra.

Kilogram jabuka je oko 1,20 do 1,50 evra, limun je 0,95, kupus 0,45, crni luk 1,29 evra, dok za kilogram krompira treba izdvojiti oko 0,95, a za paradajz oko dva evra.

Sveža riba je u zavisnosti od vrste od šest evra, koliko koštaju sardele i girice do 20 evra po kilogramu. Kugla sladoleda je od 1,5 do 2,5 evra.

U restoranima brze hrane u Stavrosu je giros 3,5 evra, dok je porcija pomfrita oko dva evra. U Sartiju, na plaži se tost može pojesti za tri evra, nes kafa je 3,5 evra, dok su sokovi uglavnom oko 3,5, a đus i limunada pet i više evra. Kokteli su 10 evra, a u pojedinim barovima na plaži su ležaljke besplatne pod uslovom da konzumacija hrane ili pića bude minimum sedam evra.

Iznajmljivanje ležaljki i suncobrana na gradskim plažama dobija se uz poručeno piće. Na popularnim plažama postoji nekoliko varijanti iznajmljivanja - minimalna konzumacija, besplatno uz piće ili set od dve ležaljke i suncobran koji koštaju od sedam evra, pa i više od 50 evra u zavisnosti od atraktivnosti lokacije.

Crna Gora

I u Crnoj Gori se cene razlikuju u zavisnosti od lokacije, ali u onim mestima koja su među omiljenim destinacije srpskih turista povoljnije su nego u Grčkoj. Komplet ležaljki u u Sutomoru je 10 evra, a kugla sladoleda je evro.

U trgovinskim lancima kilogram paradajza je 1,80 evra, dok je krastavac jedan evro. Litar dugotrajnog mleka je 1,5 evra, deset jaja košta od dva do 2,40 evra u zavisnosti od klase. Kilogram mesa košta oko pet evra, a do 6,5 evra košta kilogram svežih ćevapa roštiljskih kobasica ili pljeskavica.

Maslinovo ulje je, sudeći po cenama iz kataloga, značajno skuplje u Crnoj Gori nego u Grčkoj. U Grčkoj se može kupiti i za 11,49 evra. Litar u trgovinskim lancima u Crnoj Gori, u zavisnosti od proizvođača, košta od 16 do 25 evra. Suncokretovo ulje je od 1,23 do 1,39 evra. I u Hrvatskoj se maslinovo ulje može kupiti po pristupačnijim cenama - u trgovinskim lancima je cena od 10 do 22 evra.

Hrvatska

Ležaljke su najskuplje u Hrvatskoj i odmor na njima košta 10 do 15 evra, dok je komplet sa suncobranom od 20 do 30 evra. Značajan izdatak za turiste je i parking za koji sat vremena u većini turističkih mesta košta dva evra. Toliko treba izdvojiti i za kuglu sladoleda. Nes kafa u kafićima košta oko 2,80 evra, a espreso 1,5 evro. Parče pice je od 2,5 do tri evra.

Kilogram svinjskog mesa u radnjama košta pet evra, teletina je oko sedam evra, dok je piletina tri evra. 

Krompir je od 0,80 do jednog evra, a paradajz 1,60 evra. Mleko košta 1,5 do tri evra, u zavisnosti gde se kupuje. Za deset jaja treba izdvojiti od 2,40 do 3,40 evra, a pakovanje od četiri flaše vode od po litar i po je 3,20 evra.

image